25-03-09

Heuveltraining... maal twee!

Gisteren deed ik vóór de spinning nog een kleine heuveltraining op de loopband. Ik wandelde/jogde terwijl ik de loopband regelmatig eens goed bergop zette. Wennen aan het bergop lopen; want tijdens de 20km van Brussel zal ik dat nodig hebben. Vorig jaar zorgden de heuvels ervoor dat ik al na een paar km last kreeg in mijn knie; dat wil ik dit jaar kost wat kost vermijden. Zeker omdat ik daar graag een gemiddelde snelheid van 6min/km zou willen lopen. Ik heb nog geen idee of het haalbaar is; misschien zal ik vlak voor de wedstrijd mijn doel nog moeten bijschaven. Momenteel zou ik het nog niet kunnen; maar daarvoor trainen we hé :-)

Vandaag een 12km loopje. Het park waar ik vaak loop, heeft maar een toerke van ongeveer 1.5km; dus om daar nu 12km te gaan lopen; dat zag ik niet echt zitten. Ik hou niet echt van rondjes lopen; zeker als er geen intervallen inzitten. De toer aan sportkot is iets van een 6km dus dat was een optie; om die dan twee keer te doen. Maar eigenlijk wou ik wel eens iets anders; dus ik dacht eens te gaan lopen in de bossen bovenop de Kesselse Bergen. Iemand had me deze week verteld dat je daar fijn op kan lopen; eens je boven bent zou er een plateau zijn. De eerste vraag was hoe ik er op geraakte; want ik kende die côté niet echt. Maar een beetje rondrijden met de fiets en toen geraakte ik er wel.

Als er daarboven ergens een plateau was; dan heb ik het in ieder geval niet gevonden! Mannekes wat een training :-)

De training zoals Mario ze voorschreef was: “12km en elke km versnel je”; ik begon dus bij 7min/km en elke km wilde ik er 5 sec/km afdoen; om dus te eindigen op 06:05min/km. Spannende training; zou ik alles halen? Ik ben niet sterk in het precies lopen van een bepaalde snelheid; maar op een km heb je wel wat tijd om de beoogde snelheid te pakken te krijgen. In het begin liep ik op erg modderachtige weggetjes, na een tijdje werden het bredere lanen (tussen prachtige villa's) en daar ging het wel makkelijker om het tempo te houden. Dit is het resultaat:

090325

Ik was dus eigenlijk altijd nét iets sneller dan gepland, behalve in ronde 9, daar ging het even 500m lang serieus omhoog en kon ik mijn vertraging daarna echt niet meer ophalen. De laatste km heb ik er nog een lap op gegeven; er zat nog meer in die beentjes van mij; en dat moest er nog even uit. :-)

Heb dus weer een nieuw terrein dat ik nog verder kan gaan ontdekken! Mijn >10km trainingen ga ik dus waarschijnlijk wel vaak daar doen. Heuveltrainingen op de loopband zijn in ieder geval NIET meer nodig! Als ik hier nog vaak ga lopen; kan ik Brussel ook wel aan! Want dit is het profiel daar in de bergen:

profiel090325

Ik heb gezweet... Ik heb elk spiertje in mijn benen gebruikt... Ik heb mijn hartslag de hoogte ingejaagd... Ik heb er ongelooflijk veel deugd van gehad. Dit was echt één van de leukste trainingen tot nog toe; telkens die snelheid proberen te halen... Het nieuwe terrein verkennen, op een paar meter tijd enorm in hoogte stijgen... Nog nooit was mijn training zo gevarieerd en spannend :-)

MEER VAN DAT!

Een raad die ik nog wil geven aan mensen die misschien geïnspireerd geraken om daar ook eens een lange duurloop te gaan lopen: niet doen als je geen GPS hebt; tenzij je gezegend bent met het oriëntatievermogen van een postduif of de radar van een vleermuis. :-)

19:34 Gepost door Jessica Berden in Algemeen | Permalink | Commentaren (8) |  Facebook |

Commentaren

Go Jess!! Goe bezig zenne!!

Gepost door: Wendy | 25-03-09

Reageren op dit commentaar

Proficiat !

Gepost door: Kaat | 25-03-09

Reageren op dit commentaar

vreugde!! Goed toch dat je ondanks je inspanning er zo van genoten hebt!

Gepost door: Tiny | 25-03-09

Reageren op dit commentaar

heuveltraining ik doe dit ook af en toe eens op de loopband spelen met die hellingshoek

6° is redelijk zwaar maar je zal er deugd van hebben in Brussel

en als ik uw wedstrijdplanning bekijk misschien tot in Knokke Brugge of Brussel :-)

Gepost door: Nico | 25-03-09

Reageren op dit commentaar

Hej Jess, ben nog maar even op je blogje terecht gekomen maar vind het alleszins leuk. Een ander leuk parcour is misschien in Heverlee bos, de grote boswegen staan ook op googlemaps dus makkelijk om een toer uit te tekenen. Vertrekken vanaf de Herendreef in Heverlee.

Gepost door: Annelies | 26-03-09

Reageren op dit commentaar

Bedank voor je reactie op mijn blog ! Ik probeer de trrainingen zo plezant mogelijk te maken en toch zeer opbouwend . Dat jij de 6 min gaat halen in brussel , daar ben ik zeker van . En dat alleen al door je motivatie en je inzet ! Je weet het , als er iets is gewoon mailen he !! Ik mail je seffens nog !! Klein opmerkingske nog !!

Gepost door: coach mario | 27-03-09

Reageren op dit commentaar

Straffe ... training. Die 20km in brussel worden een makkie in 6min/km.
Veel succes

cisse en fie

Gepost door: Cisse en Fie | 28-03-09

Reageren op dit commentaar

Mooie blog!

Gepost door: Krien | 28-03-09

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.