30-07-09

Krieken (van de dag)

Als je ’s avonds niet veel tijd hebt om te lopen. Maar je wil toch perse gaan lopen. Wat doe je dan? ’s Morgens lopen natuurlijk! Profiteren van de frisse ochtendlucht en het feit dat alle insektjes nog in dromenland zijn; zodat je je niet voortdurend hoeft te verslikken in allerlei vliegend grut :-) Daarom neem ik die drankbelt eigenlijk mee hé, om die vliegjes van tussen mijn tanden weg te spoelen ;-) 

Maar ik wijk af; ik ging dus deze ochtend lopen. Mijn wekker stond om 5u40 maar om 5u30 was ik vanzelf wakker geworden en voelde me eigenlijk redelijk uitgeslapen (NOT! Maar dat probeerde ik mezelf wel wijs te maken ;-)). Dus hopla ik vloog de deur uit (uiteraard eerst even mijn pyjama geruild voor loopkleren en mijn teensletsen voor mijn good old Saucony’s).  

Vermits het provinciaal domein ’s nachts toe is, en de nacht in Kessel-Lo blijkbaar duurt tot 9u kon ik daar niet gaan lopen :-( Boeoeh! Alleen al daarom zal ik blij zijn als ik weer in Mechelen woon: het Vrijbroekpark is om 5u30 even open als de rest van de dag en nacht!  

Omdat ik toch niet de hele tijd op asfalt wilde lopen trok ik naar de Abdij van Park. Ik loop daar niet zo héél graag, want je moet daar per rondje drie keer door zo’n houten poortje waar alleen voetgangers door kunnen. Daardoor sta je telkens even stil en dat onderbreekt je ritme echt wel. Maar goed; het was wel een goeie zachte ondergrond; en de natuur is ook gewoon mooier dan een hoop bakstenen in de vorm van een huis (de prachtige villa’s in Linden en Lubbeek niet mee gerekend ;-))

Een uurtje van "500m-lopen-2min-wandelen en nog eens en nog eens en ... " later stond ik weer thuis om daarna een lekkere smoothie te maken. Mijn dag kon beginnen!

12:53 Gepost door Jessica Berden in Algemeen | Permalink | Commentaren (6) |  Facebook |

28-07-09

Cirkeltjes

Vandaag ging ik mijn sort-of-start-to-run training doen in het Provinciaal domein van Kessel-Lo; want de coach had me aangeraden zoveel mogelijk op zachte ondergrond te lopen. Fietsen naar het bos mocht niet :( dus dan maar naar het park. Best saai wel; rondjes van 1400m. Gelukkig liep mijn vriendje er ook; want die ging zijn intervallen daar doen. We kwamen elkaar dus af en toe tegen in tegenovergestelde richting; high five :-)

Het werden 14 blokjes van 500m lopen en 200m wandelen. Pretttyyy booring; maar toch op zich een goeie training. Overmorgen nog één keer blokjes van 500m en dan mag ik weer over naar blokjes van 1000m. En maar hopen dat de knie zich gedeisd houdt :-) Het doet in ieder geval heel veel deugd om weer te lopen; ookal moet ik dan telkens wandelen.

18:33 Gepost door Jessica Berden in Algemeen | Permalink | Commentaren (8) |  Facebook |

26-07-09

Rustige intervaltraining

Na woensdag gelopen te hebben kwam er terug paniek opzetten. Mijn knie deed weer pijn, vooral de trap afgaan deed geen deugd. Van overbelasting kan geen sprake zijn; ik heb echt niet veel gedaan de laatste tijd; maar ik denk dat ik iets geforceerd heb tijdens mijn laatste intervaltraining; vlak voor de hersenschudding. Ik moest toen 2 keer 10 keer 100m omhoog lopen met 1min rust. Doordat ik maar 1min tijd had om terug beneden aan mijn heuvel te geraken; ben ik ook altijd heel abrupt gestopt om terug naar beneden te gaan na; en ik denk dat dit niet zo gezond was voor mijn knie.

Ik zag mijn marathondebuut al bijna in het water vallen; nu geblesseerd zijn ai ai ai. Maar Mario stelde me gerust en stelde me een beetje andere manier van training voor: meer lange en trage duurlopen en minder intensieve interval. En eerst even rustig aan doen de komende weken: een training of drie 500m lopen afgewisseld met 2min wandelen; en nadien een paar keer 1000m lopen met 3min wandelen.

Vandaag normaal gezien de bosloop in Tessenderlo; maar dit heb ik maar laten gaan. 5,5€ betalen om een lange start-to-run training af te werken is er over :-) In plaats daarvan zijn we naar Park Midden Limburg gereden waar ik een toertje van 8km heb gelopen/gewandeld en waar mijn vriend een toerke van 14km (bijna 17km :-))  heeft gelopen. Mooi bos daar, fijne wandelpaden, alleen jammer van de modder op de grote toer; ik heb er op mijn klein toerke geen last van gehad.

Ik heb geen pijn gehad; en heb toch het gevoel gehad dat ik goed getraind heb; ondanks de wandelpauzes. Morgen een rustdagje en dinsdag nog eens een dik uur lopen. We geven voorlopig de moed dus nog niet op :-)

22:43 Gepost door Jessica Berden in Algemeen | Permalink | Commentaren (7) |  Facebook |

22-07-09

Out of shape

Juli was niet zo'n succesvolle maand voor mij tot hiertoe. Tijdens het vele werken op Werchter kwam er niet zo veel van lopen. Daarna had ik dan last van mijn benen als ik met de Nikes liep. En nu ben ik ook nog eens out geweest met die hersenschudding.

8km loslopen stond normaal voor gisteren op het programma; maar toen was ik nog druk met andere dingen bezig; terwijl ik vanavond massa's tijd had. Loslopen vond ik eigenlijk een goeie herstart-training. Niet te veel regeltjes, gewoon op gevoel. Ik had verwacht dat het héél slecht ging gaan. Mijn conditie zou wel achteruit gegaan zijn; en ik loop ook nog altijd niet zo graag als het zo drukkend warm is.

Omdat ik toch echt beter loop als mijn spieren opgewarmd zijn, ging ik (gewapend met mijn drankbelt) met de fiets naar Heverleebos (5,5km) en volgde ik een route van 8km die ik op voorhand uitgestippeld had.

De conditie heeft dus zwaar te lijden gehad onder de slechte trainingsweken: zo rond de 170bpm voor trager dan 7min/km. Hoge hartslag; zelfs voor mijn doen. En het was niet eens zo warm meer, om half negen 's avonds.

De knie deed ook een beetje zeurderig, maar ik kon blijven doorlopen. Ik twijfel wel een beetje over de 13km bosloop in Tessenderlo a.s. zondag; maar ik wacht eerst even de training van vrijdag af voor ik me al dan niet terugtrek. Sowieso ga ik niet doorlopen; maar gewoon genieten van de bosrijke omgeving.

Het feit dat mijn hartslag zo slecht was, bijna 20 slagen hoger dan toen ik begin juli 14km deed aan bijna dezelfde snelheid, bevestigt nog maar eens dat regelmatige training écht nodig is. Een gouden tip dus voor mensen die ontmoedigd geraken als ze traag blijven, ondanks dat ze toch 2 à 3 keer in de week een paar kilometer lopen: kom je maar aan één à twee keer per week is het eigenlijk heel logisch dat je weinig vooruitgang boekt. Consistent trainen is dus een noodzaak!

22:29 Gepost door Jessica Berden in Algemeen | Permalink | Commentaren (6) |  Facebook |

17-07-09

De kluts kwijt

Maandagmorgen. 7u. Ik ga voor ik ga werken nog even naar de wc, draai me om, om het deksel toe te doen. Draai me terug om. BOENK! Even vergeten dat er op schouderhoogte in het kleinste kamertje een raam is. En dat raam heeft een vensterbank. Een zeer harde, stenen, vensterbank. Met een harde punt eraan. En die punt, die kwam terecht juist boven mijn linkerslaap.

Ik voel het kloppen, héél mijn hoofd doet zeer. Als ik in de badkamer mij wil gaan shminken kijk ik toch maar even naar mijn hoofd. Een joekel van een buil. Vriendje zegt bezorgd dat ik er precies toch maar even ijs moet ophouden. Maar al na een paar seconden krijg ik zodanig veel hoofdpijn van het ijs dat ik ermee stop.

Niet flauw doen en naar het werk gaan is mijn reactie. Eens op het werk krijg ik meer koppijn. En word ik steeds misselijker. Ik ga even langs de medische dienst, waar ze er nog eens wat ijs opleggen, zalf smeren en mij een aspirine geven tegen de hoofdpijn. Als het erger wordt, moet ik terug komen. 

Een uur later wordt het erger, dus ik ga terug. Ondertussen heb ik ook een beetje de bibber gekregen. Het meisje van de medische dienst zegt dat ik maar beter naar huis kan gaan. Of ik thuis geraak, vraagt ze. Ik bedenk me dat ik ook op het werk ben geraakt, dus die 800m naar huis fietsen zal wel lukken.

Ik ga naar mijn team lead en zeg haar dat ik naar huis ga; maar ik tril steeds meer en zie ondertussen ook wat zwarte vlekken. Ze vraagt of het wel gaat. Nee, eigenlijk gaat het helemaal niet. Ik crash. Ze brengt me terug naar de medische dienst waar ik op het ziekenbedje ga liggen en vervolgens 2u aan een stuk in een diepe slaap verzeil.

Daarna brengt mijn liefje mij naar huis, handig, een vriendje één verdieping lager op het werk. De rest van de dag breng ik in mijn bed door. De volgende ochtend is het nog steeds niet beter, de hoofdpijn lijkt opgeschoven, maar is nog héél duidelijk aanwezig. Het voelt aan als een stevige kater. Naar de dokter dan maar. Na een uur in de wachtkamer zegt de dokter: een flinke hersenschudding, de rest van de week thuis blijven, in het donker. En rusten!

BORING!!!

Inmiddels is het 5 dagen later en heb ik eindelijk geen hoofdpijn meer. Ik merk wel nog dat licht mij niet veel deugd doet. Gelukkig moet ik pas woensdag gaan werken. Lopen stel ik ook nog maar even uit. Potverdikke...

 

16:51 Gepost door Jessica Berden in Algemeen | Permalink | Commentaren (8) |  Facebook |

09-07-09

No More Nike for me

Van de Nike kledij ben ik héél tevreden. De dry fit reeks is een zegen voor mijn huid, die van andere materialen gewoon telkens weer openschuurt. Maar de Nike schoenen die ik kreeg via de challenge... Hoewel ze ook een correctie hebben voor het overproneren ben ik er toch niet van overtuigd.

Vóór de reeks wedstrijden in april en mei was ik terug overgeschakeld op mijn Saucony's omdat ik het gevoel had dat ik pijn in mijn onderbenen kreeg van de Nike's. Ik liep probleemloos alle wedstrijden en de trainingen in die weken. Dat bevestigde mijn vermoeden dat de Nike's toch niet helemaal geschikt waren.

Onlangs ging ik terug naar de loopwinkel met de Nike's; waar ik hen vroeg eerlijk te zeggen of ze goed waren of niet; zo nee; zou ik terug Saucony Omni Grid Pro kopen. Maar nadat ze mijn passen gefilmd hadden op de loopband zeiden ze dat de Nike's toch echt goed voor mij zijn. Dus ik ging ze nog een kans geven. De afgelopen drie keren liep ik dus terug op Nike. Maar nee, vandaag ben ik na 5km gewoon gestopt (moest er 8 doen). Het voelt echt slecht! Mijn schenen krijgen schokken, hoewel ik op de zandpaden liep in het park; de zijkant van mijn benen verstijft en mijn voeten lijken helemaal niet goed neer te komen.

Jammer; want mijn portemonnee kan het eigenlijk niet aan; maar ik durf echt niet meer verder lopen op de Nike schoenen; dus ik schakel terug over naar mijn Saucony's; welke ik één van de weken zal vervangen door een nieuw paar...

17:40 Gepost door Jessica Berden in Algemeen | Permalink | Commentaren (9) |  Facebook |

01-07-09

Villa's, Zweet en Z1

In mijn schema stond 14km tegen 0:06:45. Dat betekent dat het ook trager mag; want dat is een lange, trage duurloop. Ik begon tegen ongeveer 6:45min/km en zag dat mijn hartslag behoorlijk laag bleef. Ik besloot van te proberen zeker onder de 160bpm te blijven, en liefst nog rond de 150bpm (Z1 volgens de Zoladz zones). Ik liep weer richting Linden, Hooglinden... De naam doet al vermoeden dat het daar niet plat is :-) Ik wist dus dat ik geen te hoge snelheid mocht verwachten als ik die hartslag wilde nastreven. Maar snelheid was ook niet het doel; genieten wel! Het werd uiteindelijk net geen 7:30min/km (bijna 8km/u) met een hartslag van 152bpm en mooi 14km.

Ik heb Martine al vaak benijd om de mooie trails die ze loopt. Vandaag kon ik hier en daar mijn hartje ophalen; ik ben stukjes van het Bleekbos (lindenbos wandeling) gaan verkennen. Ik vond er nooit de toegang toe; maar nu dus wel :-) Op sommige stukjes ging het plots enorm bergop; zodat ik amper 7km/u haalde; het was meer klimmen dan lopen. Je zet op zo'n moment nog juist je tenen meer. Maar LEUK dat dat was :-)

Tussen de stukjes bos door; liep ik door prachtige (moderne) villawijken; en als je zo traag loopt kan je lekker rondkijken. Ik moest onderweg veel drinken; niet alleen omdat ik aan het zweten was van de warmte; maar ook gewoon omdat ik zo moest kwijlen van die enorme villa's bovenop de bergen :-) hihi

23:18 Gepost door Jessica Berden in Algemeen | Permalink | Commentaren (7) |  Facebook |