29-09-09

Recap (+ kleine twijfeltjes)

Waarschuwing: dit wordt een lang bericht :-)

Laat ik met het leukste beginnen:
onze vakantie was ZAAAALIG!!!

Beeld je in:

Gaan slapen wanneer je moe bent en opstaan wanneer je vanzelf rustig wakker bent geworden omdat je echt uitgeslapen bent!

Combineer dat met:

  • Een zonnetje dat elke dag hard zijn best doet en amper wolken te bespeuren.
  • Tijd om te gaan lopen langs Canal Du Midi ’s morgens als het nog (redelijk) fris is.
  • Een stel mountainbikes om de omgeving mee te gaan verkennen.
  • Een dikke stapel boeken (de 2 eerste boeken van de Millennium trilogie van Stieg Larsson, De Engelenmaker en Waarover ik praat als ik over hardlopen praat).
  • Daarbij ook nog ettelijke etentjes, zowel op restaurant als zelfgemaakt in ons huisje, lekkere lokale wijn, op tijd en stond een ijsje, …  


En dat allemaal in het beste gezelschap dat je je kunt wensen…

 

temp

 

 

 

 

Snap je dat ik liever niet naar België terugkeerde???

Maar helaas, all good things come to an end... :-(

De vakantie is alweer achter de rug en binnen de kortste keren zitten we weer in de sleur van het werk en zal zelfs onze (opnieuw bleke) huid al niet meer verraden dat de afgelopen twee weken ooit hebben plaatsgevonden. Maar natuurlijk hebben we er heerlijke herinneringen en een paar leuke foto’s aan overgehouden!

collage2009

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Op verlof werd er dus zoals gepland veel gelopen en wat gefietst. We zaten op 2km van Canal Du Midi en als we daar aankwamen konden we twee kanten uit

a) rechts:

+ ideale zandgrond, mooie en rustige omgeving, weinig verkeer in de buurt

- bijna geen bomen dus echt amper schaduw, geen gelegenheid om extra te drinken als de drankbelt leeg was (wat in die temperaturen bij mij héél vlug het geval was)

b) links:

+ 95% van de tijd bomen dus heel veel schaduw, elke 5km een kraantje om je drankbelt weer te vullen

- heel de tijd asfalt, aan de overkant van het water liep soms een redelijk drukke baan, minder afwisselende omgeving

 

Omdat de combinatie drinken+schaduw voor mij toch zwaarder doorwoog dan een zachte ondergrond; ben ik dus bijna altijd naar links gegaan (en weer terug ;-)). Er was verder weinig andere gelegenheid om (in de schaduw) te lopen; dus ben ik telkens langs het kanaal gaan lopen. Dat begon op de duur wel een beetje te vervelen; maar mijn Ipod zorgde voor de nodige afleiding en bovendien werd het pad door veel andere lopers en fietsers gefrequenteerd en zeiden die allemaal goeiendag :-) Ik maakte er ook een hobby van om te zwaaien naar de bemanning van de talrijke bootjes die voorbij kwamen varen; want zij zwaaiden allemaal terug :-)

De eerste keer dat ik ging lopen, had ik ’s morgens ontbeten en liet ik dan mijn eten een uurtje of twee zakken, zodat ik rond half elf op pad was; maar dan was het al véél te warm (zeker als je nog 2u moet lopen) dus de dagen erna ben ik elke keer meteen vertrokken met een banaan en soms een prince koek in m’n maag. Dat ging me eigenlijk goed af, ik heb eigenlijk nooit last van honger tijdens het lopen. Bovendien aten wij elke avond wel heel laat (Zuiders ritme hé), dus ’s morgens had ik volgens mij nog wel wat reserve van de vorige avond.

Op de dag van de Leiemarathon 20/09/2009 stond er bij mij 28km op het programma; maar omdat ik daar toch graag een drietje had zien voorstaan heb ik er 30km van gemaakt. 15km het kanaal aflopen en dan weer omkeren… Eerlijk gezegd was mijn kaars na 26km al uit, mijn benen waren loodzwaar. Maar de gedachte aan ons Wendy haar eerste marathon die dag heeft mij daar echt doorgesleurd! Ik ben dan rechtstreeks naar het strand gelopen om een paar minuten met mijn benen in de koude zee te gaan staan, dat deed deugd!!!

Omdat ik toen dus rond die 30km al zooo’n zware benen had; begon ik al wat te twijfelen… Ga ik over drie weken wel klaar zijn om er nog 12 meer te doen??? Maar liefje had er 32 gedaan en die zei dat hij toch ook kapot was, dus dacht ik: dit is wel normaal.

Gisteren had ik er dan een duurloop van 32km opstaan. De Rock Werchter fietsroute die bijna langs mijn voordeur passeert, is zo’n 35km en ik dacht: ik loop zeker 32km en als het enigszins gaat loop ik de volle 35km. Wel… de twijfels zijn nu nog veel sterker aanwezig!!!

Mijn benen waren op het einde echt compleet verkrampt, voor een groot stuk doordat ik na een 25tal kilometer zooo’n grote blaren had; dat ik heel geforceerd begon te lopen. Het liep echt niet soepel meer en ook mijn rechterknie begon een beetje te zeuren. Uit schrik om die te forceren heb ik de laatste 5km een loop/wandel intervaltraining van gemaakt; zodat ik de knie niet voortdurend belastte, en zo geraakte ik na 35km wel thuis. Maar het voelde echt niet 100%; en ik heb nu het gevoel (ook al heb ik het schema nagenoeg helemaal gevolgd) dat ik er totaal niet klaar voor zal zijn binnen twee weken!!!

Ik weet dat ik altijd twijfels heb over mijn wedstrijden; maar dan twijfel ik of ik de vooropgezette snelheid wel zal kunnen volhouden. Nu is het gewoon de afstand die me zorgen baart, en dan vooral: hoe mijn benen en voeten zich gaan gedragen! Mijn vel doet echt moeilijk: op elk plekje waar er ook maar iets schuurt lig ik meteen open. Mijn Ipod armband kan ik al niet meer dragen omdat de binnenkant van mijn bovenarm daarvan open gaat liggen; en doordat ik een keer gelopen heb met een plakker op die wonde, heb ik dan weer een wonde gekregen onder mijn oksel waar de plakker tegenkwam! Zelfs op de plek waar de kabel van mijn koptelefoon langs mijn huid loopt, gaat de huid kapot. Gewoon absurd! Ik gebruik al Bodyglide en dit helpt een beetje maar dus niet voldoende…

Eva is zo lief om mij te begeleiden met de fiets tijdens de marathon (super hé!!!) en ik denk dat ik in haar fietstas een extra paar schoenen en kousen ga steken; en gewoon halverwege mijn voeten afdrogen en met frisse sokken en schoenen verder lopen. Misschien kan ik de blaren zo proberen te beperken. Ik zal er wel een beetje tijd mee verliezen, maar met moeten wandelen omdat je pijn hebt verlies je meer tijd! En dan maar hopen dat mijn benen meewillen die dag en dat het niet te warm is!!!Ik maak me in ieder geval absoluut geen voornemens wat de tijd betreft. In mijn schema gokt Mario op 4u30 zonder echt af te zien en 4u15 als ik ervoor ga; maar ik denk dat ik 4u30 zelfs niet zal halen. Wat ik ook geen ramp zal vinden; mijn eerste marathon zal er zo gene worden zoals Wendy hihi  J (een prachttijd van 3u15 en 2de dame…. Chapeau!!!!)

 
Och; als ik de finish oversteek is het voor mij al lang goed; ookal is dat na 5u pas (zit er wel in ;-))

 

Amai als je tot hier hebt volgehouden om alles te lezen: ook chapeau :-)

19:04 Gepost door Jessica Berden in Algemeen | Permalink | Commentaren (17) |  Facebook |

10-09-09

1 maandje nog maar

Toen begin mei het plan vorm begon te krijgen om de Marathon van Eindhoven te lopen; leek 11 oktober nog ver weg. Zeer ver. En opeens is het nog maar een maandje trainen en dan is hij er! AAARGH! Omdat ik graag in het krantje wil staan omdat de mensen langs de kant mijn naam dan gaan weten ;-) heb ik me vandaag ingschreven. No way back :-) Heb ook het t-shirt besteld, doe dat normaal nooit; maar voor mijn eerste marathon vond ik dat precies wel tof :-)

Soms spoken er twijfels door mijn hoofd; als ik een lange duurloop doe; en tegen het einde echt mijn benen wel hard voel. Langs de andere kant, heb ik nog een serieuze trainingsmaand te gaan en zou ik daar volgens Mario heus wel op voorbereid moeten zijn. Bovendien denk ik dat mss 50% van zo'n (eerste) marathon lichamelijk is; en 50% mentaal.

Voor mezelf weet ik wel dat ik redelijk goed ben in doorbijten. Opgeven doe ik niet gemakkelijk, daar ben ik veel te trots voor :-) Zelfs als ik gewoon train zal ik niet gauw afwijken van mijn schema; ookal zou geen kat het weten als ik er gewoon niets over schrijf :-) Maar ik hou mezelf ook niet voor de gek; en doe netjes wat in mijn schema staat, of het zou écht écht écht niet lukken (en dan probeer ik het op een andere manier te compenseren).

Dinsdag zag ik er bijv. tegenop om te gaan lopen. Niet dat de goesting er niet was of dat ik nog stijf was van de 29km van zondag. Maar ik vond het zo warm en benauwd, en ik kon enkel maar gaan lopen om 17u, dat ik naar Mario mailde of mijn training niet voor één keer eens mocht vervangen worden door een fietstraining; als dat even goed was als marathon voorbereiding.

Wat een service, ik kreeg zeer snel een mailtje terug: Doe maar! Kan zeker geen kwaad! Goed voor je conditie en minder kans op blessures! Er werd een beetje geschoven met mijn andere trainingen en zo kwam het dat ik dinsdag de Rock Werchter route fietste. 34km op 1u20min. Niet overdreven snel; maar de gemiddelde hartslag was toch 160 dus op zich wel een goeie training. Misschien wat veel kleine bochtjes en wat veel stoplichten die mij afgeremd hebben. Ik wil in ieder geval die route nog af en toe doen; en dan steeds sneller proberen te zijn.

Vandaag stonden er lange intervallen op het programma; 8 keer 1km tegen 5,45, met 2km in- en uitlopen. Ik fietste naar Sportkot en begon daar aan mijn training. En weer realiseerde ik mij; dat ik nooit geniet van de eerste 3 à 4km.

Hebben jullie dat nu ook?

Nadien vergeet je dat eigenlijk altijd, maar tijdens dat ik loop zie ik altijd op tegen dat eerste stuk; wanneer het nog stijf en stram voelt en ik meer loop te zuchten en puffen dan iets anders. Of ik nu opgewarmd ben (door eerst kwartier te fietsen) of niet, dat maakt geen verschil: telkens opnieuw gaan de eerste kilometers van geen kanten.

Misschien een hart onder de riem voor lopers die nog geen lange afstanden lopen en er misschien eigenlijk niet zo van genieten: hoe langer je loopt, hoe vlotter het gaat! Dus hou vol; bouw op en merk dat je vanaf een kilometer of 7 in een onbeschrijflijke flow komt die je het gevoel geeft alsof je de wereld aankunt!!!

21:39 Gepost door Jessica Berden in Algemeen | Permalink | Commentaren (8) |  Facebook |

07-09-09

Weblogtraining in Mol!

De eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat de 28km, die in mijn schema stond, mij toch wel een beetje bang maakte. Niet alleen had ik vorige week alles bij elkaar al 44km op de teller staan, maar 28km was ook meer dan ik ooit al gelopen had. 22km was mijn langste afstand tot dan toe; dit jaar in Mei gelopen in het park van Laken als voorbereiding op de 20km van Brussel.

Maar ik ging mij niet laten kennen hé; dus voorzien van drankbelt en squeezy, massa’s goed gezelschap en mijn nieuwe (lelijke ;-)) schoenen, vertrokken we gisteren onder hevig gebabbel om 10u ’s morgens op weg. De paden rond het Zilvermeer van Mol werden onveilig gemaakt door een bende losgeslagen webloglopers, elke Vlaamse provincie was vertegenwoordigd, en zelfs Nederland had een afgevaardigde gestuurd onder de vorm van onze aller Tiny.

Iedereen deed zijn uiterste best in de afstand die voor hem/haar het meest geschikt was; maar iedereen liep wel hetzelfde tempo. Het tempo van de traagste uiteraard, en laat ik zeggen dat ik mezelf wel tot deze categorie reken ;-) Maar niemand vond dat erg en dat vond ik echt ongelooflijk super. Ik moest af en toe wel even aan hun broek gaan hangen om ze wat trager te laten lopen ;-) maar in het algemeen lag het tempo mij heel goed. BEDANKT!!!

Vanaf 22km werd mijn record dus telkens verlegd; en toen we na 29km (het was nog een km extra!) aankwamen aan de drankpost (Julie’s auto) was ik best trots dat ik het gekund had! De blijdschap straalde er vanaf!

weblogtraining molMerci voor al het leuke gezelschap en merci Mario om dit te organiseren!

 

Mijn benen voelden tegen het einde echt wel stram aan; maar eigenlijk niet veel erger dan na de 20km van donderdag. Zo zie je maar hoe snel je je grenzen kan verleggen! 73km is dus mijn weektotaal van vorige week; amai mijne frak ;-)
Vandaag ben ik wel stijf maar een pak minder erg dan na een wedstrijd zoals de 20km van Brussel. Ik ga wel sporttape kopen om sommige delen van mijn voetjes in te tapen voor zo’n lange duurlopen, want de laatste tijd krijg ik weer de ene blaar na de andere!

Deze week staan er weer 4 trainingen op het programma:

  • dinsdag: 2km inlopen, dan 8 x 1000 m tegen 5,45 min/km met 2 min rust, en nog 2km uitlopen
  • donderdag: wisselloop van 15 km: 500m loslopen en 2km tegen 6 min/km
  • vrijdag: tempoloop van 12km tegen 6,20min/km
  • zondag: duurloop van 25km tegen 6,45min/km

Deze laatste zal niet op Belgische bodem gelopen worden, maar in het zuiden van Frankrijk! Vanaf zaterdag zal deze blog twee weken stilliggen (tenzij ik ergens een onbeveiligd draadloos netwerk tegenkom ;-)) wegens een hoognodige vakantie voor liefje en ik!

16:13 Gepost door Jessica Berden in Algemeen | Permalink | Commentaren (15) |  Facebook |

05-09-09

PR's bij de vleet

De komende weken zal het ene PR na het andere sneuvelen. De langst gelopen afstand per training, het meeste aantal kilometers per week ooit, ... Deze week staan er maar liefst 4 trainingen van formaat in mijn schema!

De training van maandag was wel niet helemaal je dat. Het klonk nochtans goed: ik moest 12km doen tegen 5.45min/km (best pittig voor mij), vriendje moest 25km ook tegen 5.45min/km (lekker relax voor hem ;-)). Het plan was dus dat we een toer van 12km samen gingen doen (dat lukt anders eigenlijk nooit omdat ik zo traag ben en hij zo snel!) en dat hij die daarna nog eens zou herhalen. Ik reed dus eerst een dikke 5km met de fiets naar het bos en toen begonnen we eraan.

Mijn benen wilden echter totaal niet mee, ze waren nog super stijf van de wedstrijd; en ik werd heel de tijd misselijk. Ik denk dat ik toch met een virusje zat of zo, want de dagen vóór de wedstrijd en tijdens de wedstrijd zelf deden mijn maag en darmen ook al behoorlijk moeilijk. Ik had al na 3km door dat 5.45 er echt niet inzat dus heb ik vriendje laten doorlopen en ben ik zelf wat rustiger gaan lopen. Toen ging het beter, maar toch moest ik af en toe wandelen want anders moest ik kokhalzen. Heel vreemd. Ben dan na 7km gestopt met lopen en heb nog een dikke 3km gewandeld naar mijn fiets. Mijn drankbelt volledig leeggejoeberd en toen was het ietsje beter. Ik was een beetje teleurgesteld dat ik maar 7km had gelopen ipv 12 dus heb ik een 11km lange route naar huis gereden met de fiets, ipv de 5 die ik anders moet doen.

Dinsdag en woensdag heb ik gerust; en dat heeft blijkbaar deugd gedaan; want donderdag heb ik 20km gelopen in mijn “Leuvense Ardennen” en dat ging verbazingwekkend vlot! De eerste 2 à 3km liep het nog een beetje stroef, maar vanaf dan begon ik te zweven en hupste ik gezwind de heuvels op en af. Ik deed er uiteindelijk 2u en 15min over; dus perfect het tempo van 6.45 dat in mijn schema stond.

Ik voelde mij heel sterk, ik merkte natuurlijk wel dat ik bergop ging, maar diezelfde bergop ging een half jaar geleden nog een pak moeizamer. Tegen het einde van die 20 begon ik mijn benen wel serieus te voelen, maar na een paar minuten ijskoud water in de douche was ik weer zo goed als nieuw.

Vrijdag stonden er lange versnellingen van 2km tegen 6,15min/km op het programma, dit 5 keer met 2km in- en uitlopen. Ik had geen tijd om naar het bos te rijden, en de andere parcours die ik hier vaak loop zijn ofwel in het Provinciaal domein of mijn "Leuvense Ardennen". Om geen rondjes te moeten lopen en niet opnieuw bergen te moeten doen, moest ik dus op zoek naar iets anders, iets platters.

Ik liep richting de Leuvense vaart, en herinnerde me toen dat het Rock Werchter fietsparcours daar loopt, heel mooi, rustig en platter dan plat. Dus liep ik de helft van de training in de ene richting, en de andere helft in de andere richting.

Het was een stevige training, eigenlijk niet zozeer de training zelf, maar er stond weer veel wind en halverwege begon ik wel duidelijk te voelen dat ik de dag ervoor ook al 20km had gedaan. Maar toch ging het heel goed; alles bij elkaar bijna 17km (nog een km wandelen na de training tot ik thuis was).

Vandaag toch wel behoorlijk stijf; mijn quadriceps staan heel gespannen. Hopelijk voel ik die tegen morgen niet meer! Dan wordt er namelijk 28km gelopen met de webloglopertjes!

Wel grappig als ik besef dat de training van donderdag en vrijdag SAMEN nog niet eens de afstand van de marathon zijn. Dan denk ik: oei oei waar ben ik aan begonnen HAHAHA. Maar och, ik heb nog wel wat tijd en de komende weken staan er zo véél trainingen op; dus ik wen er wel aan zeker? :-)

08:09 Gepost door Jessica Berden in Algemeen | Permalink | Commentaren (5) |  Facebook |