27-10-09

Wat is South Beach?

Mensen staan vaak weigerachtig tegenover een dieet. Bij een dieet denkt men meestal aan hongerlijden, allerlei eten moeten laten staan, en de talrijke menu's die in de tijdschriften staan waar ik al honger van krijg als ik nog maar lees hoe weinig je dan mag eten. Ik wil dus graag een klein beetje uitleg geven over South Beach, voor diegenen die geïnteresseerd zijn. Als je het juist doet, zoals het bedoeld is, is South Beach niet echt een dieet, maar een levenswijze.

Het wordt soms over één kam gescheerd met Atkins, met als grootste misvatting dat je dan géén koolhydraten meer mag eten en dat je jezelf volpropt met eieren, spek en kaas. Laat me alvast zeggen dat een aantal van de ideeën wel overeenkomen; maar dat South Beach veel meer is dan dat.

Alles draait bij South Beach om een bloedsuikerspiegel die in balans is en om "goede koolhydraten en goede vetten". Dit betekent dus zeker niet dat je koolhydraten moet laten staan, maar het is wel de bedoeling dat je volwaardige koolhydraten eet. Dit zijn koolhydraten die het minst bewerkt zijn, in hun meest pure vorm, zonder allerlei bewerkingen in het fabriek. Kort gezegd; volwaardige volkoren producten in plaats van geraffineerde, of witte. Ook peulvruchten hebben een belangrijke plaats binnen South Beach.

Daarnaast is het zeker ook niet de bedoeling van vet te laten staan. Vet is immers nodig! Maar dan wel het goede vet, dat bomvol omega's zit; wat goed is voor de hersenen, je aders, ... Dit vet zit in vette vissoorten zoals zalm en makreel, in avocado's, in noten, zaden en pitten. Plantaardig vet mag zeker, maar geharde (gehydrogeneerde) plantaardige vetten zijn uit den boze! En terecht! Tijdens dat procedé om van nature vloeibaar vet, vast vet te maken, wordt zelfs gebruik gemaakt van zware metalen! Dit zogenaamde transvet is nefast voor de gezondheid! Het is niet voor niets dat het al in veel staten in Amerika absoluut verboden is om nog transvet te gebruiken. In België heeft men dit helaas nog niet ingezien. Het wordt hier volop gebruikt in koekjes, speculoos, margarine, ...

Tijdens de eerste twee weken van South Beach is het de bedoeling dat je je bloedsuikerspiegel egaliseert, en dat je dus de schommelingen in je bloedsuiker tegengaat. Dit doe je door twee weken geen suiker te eten, in geen enkele vorm! Dus ook geen fruitsuikers of zetmeel uit brood, pasta, rijst, ... Het is door deze eerste fase, dat mensen denken dat South Beach niet evenwichtig is, dat je een belangrijke voedselgroep over het hoofd ziet! Dit is echter maar voor twee weken en door het egaliseren van je bloedsuikerspiegel neem je de trek naar zoet fysiek weg. Dit helpt dus om suiker nadien makkelijker te laten staan.

Na die twee weken ga je kijken welke suikers geen te harde dips in je bloedsuikerspiegel teweeg brengen. Je eet bijv een paar dagen elke dag een appel in je menu en kijkt dan hoe je je voelt na het eten van een appel. Ik heb door South Beach ontdekt dat ik van een appel juist méér honger krijg nadien en dat ik een appel best enkel eet in combinatie met eiwit (zoals platte kaas); een andere goede regel van South Beach. Als je koolhydraten eet in combinatie met eiwit, worden ze minder snel door je lichaam opgenomen; waardoor er minder insuline wordt aangemaakt. Daardoor krijg je na je eten geen dip, waardoor je moe, lusteloos en hongerig wordt.

Een typische dag (na de eerste fase van South Beach) ziet er bijvoorbeeld zo uit:

Ontbijt: een glas tomatensap; een omeletje gemaakt van 2 eiwitten en 1 ei, met iets van groenten (bijv. champignons) gebakken in wat olijfolie + een of twee volkoren boterham(men) of cracker

Tussendoor: 250gr platte kaas met een portie fruit

Middag: een salade met een beetje vis of vlees, een of twee volkoren boterham(men) of cracker + een stuk fruit

Tussendoor: nog iets van groenten met wat vlees of peulvruchten erbij

Avond: een normale maaltijd met 50% groenten, 25% vlees of vis en 25% volkoren granen

Als je nog honger hebt 's avonds mag je nog dessert eten bijv. nog wat nootjes, platte kaas met wat fruit, of nog wat groente

 

Dit is South Beach in een notendop, je ziet dat het alles behalve een ongezond dieet is; maar wel een evenwichtig eetpatroon waarbij je minstens 3 porties groente, 2 porties fruit en voldoende koolhydraten en eiwitten eet. Maar alles wat je eet is wel NATUURLIJK, zo onbewerkt mogelijk, waardoor je lichaam volop kan profiteren van de voedingswaarde van écht voedsel uit de natuur!

De komende weken ga ik regelmatig lekkere en gezonde receptjes plaatsen.

16:18 Gepost door Jessica Berden in Algemeen | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

Commentaren

En blijf je daar ook altijd zo vrolijk van , zoals we van jou gewoon zijn ? Of krijgt vooral Bert nu je andere kant te zien ? :-)
Grapke , ik ben het volledig met je eens ! Er is maar 1 probleem wat jij nog niet meegemaakt hebt , denk ik ! Probeer zo'n menu's maar eens in een gezins situatie . Ofwel kook je 2 verschillende dingen wat voor vele in combinatie met een drukke job onmogelik is . Of je dwingt iedereen met je mee te doen !
Mijn kinderen eten morgen heel graag spagettie met veel gehakt ! Zijn ze echt dol op ! denk je dat ik ze corn ga kunnen laten eten zojder dat ze dat proeven ? Lukt nooit ! zeker weten ! En dat is nog maar 1 voorbeeld !
Maar dat dit werkt , daar ben ik zeker van !
Veel succes in elk geval !!

Gepost door: coach mario | 28-10-09

Reageren op dit commentaar

Mario,
maar jij mag ook spaghettisaus met gehakt eten als je South Beach volgt :-) Ik heb drie jaar lang volgens deze methode gegeten; mijn ex merkte amper dat we zo aten. Je moet dan gewoon zelf bijv. wat extra champignons en courgette bijmaken en volkoren spaghetti eten ipv witte (is voor je kids ook beter!). Ze verkopen in de biowinkel tegenwoordig volkorenpasta van the simpsons; kwestie dat kinderen niet merken dat ze volkoren "moeten" eten ;-))

enneuh; ik ben extra vrolijk want ik voel me veel beter in mijn vel :-)

Gepost door: Jess | 28-10-09

Reageren op dit commentaar

Hier in huis wordt er enkel volkoren gegeten, ik merk aan je dagmenu dat wij eigenlijk zo al wat eten, natuurlijk wordt er hier ook eens gezondigd, maar dat zal jij ook wel eens mogen zeker.

Gepost door: Wendy | 28-10-09

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.