30-11-09

How Jessy Got Her Groove Back

BOOOYAAAAA ik heb m'n mojo terug :-D Ik BOOM BOOM PAWde met the Black Eyed Peas vandaag 5km op iets minder dan 30min door het park, elke stap was er eentje voor elke onzekerheid, voor elk gebrek aan goesting, voor elk excuus van de laatste weken en nu zijn ze allemaal foetsie!

Zoals Veerle opmerkte, staan er niet één maar twee countdowns te blinken op mijn blog; want naast de Mont Ventoux zal ook de Marathon van Antwerpen er aan moeten geloven volgend jaar. Ne marathon lopen in MIJN stad; da kan ni missen é :-) 'k Ga er daar een serieuze lap op geven, als ge dat maar weet!

21:16 Gepost door Jessica Berden in Algemeen | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook |

29-11-09

Uitdagingen

De marathon lopen was een enorme uitdaging. Tot de laatste week had ik het idee dat ik dat nooit zou kunnen, maar deed ik er toch alles aan om ervoor te zorgen dat het zou lukken. En wat een kick! Daarna sukkelde ik in een loopdipje, door een samenloop van een heleboel omstandigheden. Maar ik klauter uit die put en ik heb een nieuwe uitdaging gevonden om mij daar zo gauw mogelijk weer uit te halen!

Een paar gokjes op het vorige berichtje zaten al goed: IK GA DE MONT VENTOUX BEKLIMMEN!!! En dan niet al lopende, zoals Betty Spencer, maar met mijn koersfietsje :-)

Al surfende op de site van Sporta begon het donderdag te kriebelen; en vrijdag was ik al ingeschreven ;-) Redelijk impulsief, maar zo zijn we soms :-)

Op 19 juni zal ik me in het zuiden van Frankrijk bevinden om daar de Kale Berg te gaan bedwingen. Ik ben nog een beetje aan het twijfelen of ik hem 1 keer (als "Ventourist") of maar meteen 3 keer (als "Ventousiast") ga beklimmen. 1 keer lijkt me eerlijk gezegd een beetje te "makkelijk"... Wat denken jullie?

Als voorbereiding op deze onderneming organiseert Sporta alvast een 10tal sportactiefdagen; waarvan de eerste vandaag was. Ik volgde vandaag drie workshops van drie kwartier: conditiecircuit, zumba en aerobics/BBB. Heel plezant; en de goesting om te bewegen is weer dubbel en dik terug!

Ik heb vooral veel goesting om te dansen, te spinnen, aerobics te doen... Vanaf januari wil ik me dan ook terug een fitness abo aanschaffen; eens ik in Mechelen woon (sorry Ruth, het zal waarschijnlijkde GOFit worden; toch wat goedkoper dan Lifestyle... :-) en daar kan vriendje mee komen spinnen met een beurtenkaart). En half januari gaan wij met ons tweetjes ook weer elke week onze heupen losschudden tijdens een Latino Dance cursus :-)

Maar er zal natuurlijk ook nog altijd gelopen worden, 't is niet omdat ik wat ontmoedigd was de afgelopen weken; dat ik mijn loopschoenen begraven heb! Er zal hier terug veel gelopen worden! Op 12 december ga ik namelijk verkleed als Kerstman Antwerpen onveilig maken tijdens de Santa Run!! Allen daarheen!

Ho Ho Ho Let the good times roll!

15:08 Gepost door Jessica Berden in Algemeen | Permalink | Commentaren (6) |  Facebook |

27-11-09

...

mt

11:51 Gepost door Jessica Berden in Algemeen | Permalink | Commentaren (6) |  Facebook |

22-11-09

De 2km van Evere

Vandaag de 10km wedstrijd in Evere. Ik had écht geen goesting om mijn bed uit te komen; uitzonderlijk eens tot half negen geslapen (een unicum voor mij) en eigenlijk wilde ik nog wat langer blijven liggen. Maar mijn liefje probeerde me toch te motiveren om te gaan; en bovendien ging Steven er ook zijn; dus toch maar mezelf uit bed gesleept.

Het was prachtig, zonnig weer; en ik had er al iets meer zin in. Toen we aan de start stonden was de zin écht daar; en ook leuk: ik was niet zenuwachtig! Diegenen die mij al bezig gezien hebben vóór een wedstrijd weten dat ik altijd één brok zenuwen ben; maar omdat ik vandaag eigenlijk niet veel verwachtigingen had; was ik héél relax. Ik zag het dus echt wel goed zitten om er een beetje een (kleine) lap op te geven!

Het parcours liep zo langs voetbalvelden; hier en daar over gras, met zandpaden; eigenlijk een heel tof parcours. Geen snel parcours door het gras; en de bochtjes, maar het zou zeker niet gaan vervelen; hoewel er rondjes moesten gelopen worden.

Ik startte aan 5:30 en wilde dit graag heel de tijd volhouden; dan zou ik binnenkomen op 55min en dat had ik héél mooi gevonden.

Maar... wel... Mijn tijd was... 11min! Op de 2km dan. Toen was er iets in mijn linker harmstring geschoten; ik voelde het zo echt "tssjk" doen. Deed absoluut geen deugd. Ik probeerde het er zowat uit te stretchen; maar het werd alleen maar erger en erger... Helaas, ik moest er mee ophouden; kon zelfs nog amper normaal stappen; laat staan lopen :-(

Echt stom dus; want ik begon er juist terug zin in te krijgen; we waren er toch effe naartoe moeten rijden, vriendje (die met mij meeliep; als steun) en ik elk 5€ betaald... dan al na 2km stoppen is behoorlijk balen...

Thuisgekomen ijs gelegd; en dat ga ik nog een paar keer herhalen. Mijn humeur werd even overschaduwd door dikke regenwolken hoor! Maar ja; niets aan te doen... Hopelijk trekt het rap weg!

13:30 Gepost door Jessica Berden in Algemeen | Permalink | Commentaren (11) |  Facebook |

17-11-09

Project "Motiveer eens een Jess"


Afgelopen zaterdag wilde ons Katrien me m’n mojo helpen terugvinden tijdens de Run For Paraguay. Helaas stond er een stevige wind en liep die meute voor mij véél te snel. Het gat tussen hen en mij werd steeds groter, de enigen die mijn tempo liepen; waren mijn liefje (om me gezelschap te
houden) een 70+er; genaamd Walter. Nice, ik ben even traag als een 70+er!

Nee, dit hielp me niet om de mojo weer te pakken te krijgen! Na 3.5km hield ik het voor bekeken; dit was demotiverend en mijn longen deden van deze zware inspanning al pijn na 2km; laat staan als ik het tot 15km moest volhouden! Dan maar het caféetje ingedoken en de namiddag al babbelend doorgebracht; dat kan ik toch beter :-)

Vastbesloten om toch echt terug “in the running mood” te geraken, heb ik de volgende maatregelen in het leven geroepen:

 • iPod eens opgekuist en vol met nieuwe muziek geladen
 • Trainingen in m’n eentje: voorlopig nog maar max. 8km, ivm vroeg donker, weinig tijd en om me zeker niet te ontmoedigen als ik er aan begin
 • Zondag 22/11: 10km wedstrijdje in Evere, om eens te kijken hoe ik er nu voorsta. ‘k Ga wel voor de zekerheid met hartslagmeter lopen (is al maanden geleden) om mezelf zeker niet op te blazen
 • Zaterdag 28/11: 10mijl in Lier, als training
 • Zaterdag 12/12: Q’s Santa Run in Antwerpen (5km) (WIE KOMT ER MEE?). Doel: 27min (PR is 23:59 maar no way dat dat tegen dan haalbaar is ;-))

De training van vandaag ging eigenlijk heel goed. Een beetje té goed eigenlijk; want veel te snel. Ik moest 10 keer 100m lopen in 29min maar meestal werd dit rond de 24, en 10 keer 200m in 58min, maar meestal werd dat 50min. Woops. Duidelijk niet meer gewoon snelheden in te schatten.

Nadien deed ik nog een 20min yoga for runners podcast (www.yogadownload.com). Ben er nog niet zo goed in, maar het lukt me steeds beter de goeie poses aan te nemen én aan te houden.

Ben dankzij de training van vandaag wel weer een beetje meer in de running mood geraakt. Denk dat het vooral de langere trainingen zonder al te veel tempowisselingen zijn; die me wat afschrikken. Heb daar volgens mij gewoon een overdosis van gehad ;-)

Een aantal van jullie heeft me ook aangeraden om me aan te sluiten bij een loopclub. Voorlopig gaat dat helaas nog niet, ik verhuis binnen anderhalve maand van Leuven naar Hombeek; maar ik heb wel gezien dat er op een paar km van mijn nieuwe woonst een loopclub is (Kapelle-Op-Den-Bos) dus ga ik daar eens horen in januari.

Jullie mogen mij verder nog al jullie motiveer-tips bezorgen, mij onder m’n kont schoppen, uitdagingen met mij aangaan, … LAAT MAAR KOMEN!

18:01 Gepost door Jessica Berden in Algemeen | Permalink | Commentaren (5) |  Facebook |

13-11-09

Mojo

Ik heb een héél belangrijke vraag voor de lezers van mijn blogje… Heeft er iemand van jullie mijn “mojo” soms gezien?!? Na de rustweek van de marathon had ik heel veel zin om weer te gaan lopen; maar na een weekje lopen werd ik ziek en liep ik vervolgens bijna 4 weken niet. Drie weken lang was dit om gezondheidsredenen, maar de vierde week was dit, eerlijk gezegd, gewoon omdat ik geen “goesting” had! Ik heb zo nog periodes gehad, en dit jaar in februari was het dankzij de Men vs Women Nike Challenge dat de motivatie terug kwam en ik weer met plezier ging lopen. Ik heb opnieuw iets nodig en ‘k weet niet goed hoe of wat.

‘k Heb een mooi schema van Mario zoals altijd; maar als ik 12km zie staan raak ik ontmoedigd. Het is zo vroeg donker, ik weet niet meer wààr ik toch altijd moet gaan lopen, ik ben het beu altijd alleen te gaan lopen, heb de muziek op mijn Ipod al veel te vaak gehoord… Het zijn allemaal excuses, ik weet het wel, maar lopen moet toch iets zijn dat je voor je plezier doet, en dat plezier is momenteel efkes spoorloos.

Gisteren moest ik dus 12km lopen, maar om organisatorische redenen was dat sowieso niet haalbaar. Ik besloot van gewoon een uurtje te gaan lopen in het park. Het begon nochtans goed, het ging héél vlot en ik liep echt soepel en snel. Maar na een half uur begon ik me dus te vervelen. Het idee om nóg een half uur langer te lopen stak me tegen en ik was alweer uitgekeken op die rondjes rond de vijver. Dus ben ik naar huis gelopen en stond ik op 40min thuis. Daarna heb ik nog een beetje pilates gedaan; wat ik dus wel leuk vind om te doen.

Op sommige Amerikaanse blogs die ik lees, is een “Whittle my middle”
challenge begonnen. 30 dagen lang, 5 keer per week een “core” training die niet langer duurt dan 10min. Ik heb heel veel zin om hieraan mee te doen, dus voor mij loopt deze challenge vanaf vandaag tot 13 december. Iemand zin om mee te doen?

Ik ben dus aan het denken aan een beetje een andere aanpak, met meer alternatieve beweging en minder lange looptrainingen. Kortere, maar kwalitatieve looptrainingen van 45min à max. 60min ofzo. Gewoon voor efkes ... tot het weer wat langer licht blijft, tot ik weer langere trainingen nodig heb voor de Antwerp marathon,

… of gewoon tot ik mijn mojo teruggevonden heb…

18:29 Gepost door Jessica Berden in Algemeen | Permalink | Commentaren (10) |  Facebook |

09-11-09

Thrive in 30 (2)

EDIT @Tiny: Wat ik hier beschrijf staat niet in het teken van een paar kilo afvallen, wel in het teken van gezond leven in het algemeen!

Intussen nog niet gelopen, maar wel nog verder gelezen over het Thrive concept. Mijn algemene gevoel is dat het wel zeer ver gaat! Ik wil gerust snoep, ongezonde vetten en witte pasta enzo laten staan; maar in het Thrive concept gaan ze er ook van uit dat je dierlijk eiwit niet nodig hebt. Hoewel daar vast en zeker iets voor te zeggen is, en ik absoluut geen grote vleeseter ben; vind ik vlees/vis/kip laten staan toch niet evident. Ik ben tot mijn 16 vegetariër geweest, maar nu eet ik toch veel vis en kip. Vlees eigenlijk zelden en ik kook ook vaak voor mezelf met allerlei vegetarische alternatieven. Dierlijke producten volledig laten staan, zal ik in ieder geval niet doen.

Los daarvan zijn er toch nog een aantal dingen die aangehaald worden; die mij wel aanspreken. Dingen die ik niet wist, of die ik eigenlijk al wist maar vergeten was.

Kort samengevat zijn er een aantal zaken die ik (terug) ben beginnen gebruiken of nog ga gebruiken:

 • granaatappelzaadjes (tjokvol antioxidanten)
 • zeegroente (of zeewier ;-)) zoals dulse in mijn salades
 • al eens kokosolie ipv olijfolie
 • Edelgist over mijn eten strooien (bevat zeer veel Vit B12)
 • Soms wat zwarte bonen in mijn salade
 • (meer) lijnzaad en hennepzaad
 • geen suiker maar agave nectar
 • zoete (oranje) aardappelen ipv gewone 
 • 's morgens een groene smoothie maken (basisrecept onderaan)
 • (meer) groene thee
 • miso soep
 • zaden kiemen om toe te voegen aan slaatjes
 • kokoswater na het lopen

De groene smoothie ("green monster") ontdekte ik al een tijdje terug op een aantal Amerikaanse sites. Het komt erop neer dat je een smoothie maakt met melk (koeiemelk is ok als je daar niet allergisch aan bent, maar amandelmelk, rijstmelk of soyamelk ter afwisseling is nog beter), fruit, wat proteinepoeder om dikker te maken en....

...heel veel spinazie! Raar maar waar, je proeft de spinazie dus écht niet. Je proeft gewoon je melkproduct en het fruit (zeker als je banaan gebruikt). Als je het nog steviger wil maken kan je nog wat havermout mee in de blender kappen. Echt alle combinaties zijn mogelijk,

ik gebruik meestal

200ml melk, 100ml water, halve banaan, 1 portie ander fruit, 20gr proteinepoeder, klein beetje agave nectar, en dan een paar handenvol verse, gewassen bladspinazie. Alles in de blender of goed fijnmixen met een staafmixer en meteen opdrinken.

SCHOL!

29072009

 

20:36 Gepost door Jessica Berden in Algemeen | Permalink | Commentaren (5) |  Facebook |

03-11-09

Sukkelen

Kleine update... Helaas heb ik sinds mijn vorige berichtjes nog altijd niet gesport. Mijn kuit voelt stilaan weer normaal, maar de aanslepende verkoudheid blijft me parten spelen. Ik blijf maar snotteren en hoesten (al drie weken and counting). Voorlopig stel ik buiten in de kou lopen dus nog eventjes uit, maar ik doe wel af en toe thuis wat oefeningen om de conditie een beetje te behouden, en heb ook al yoga gedaan ;-) De twee eerste weken van het dieet zitten erop, er is nu 3kg af (in't begin gaat dat altijd snel hé). Nog een stuk of 5 à 6 te gaan.

07:55 Gepost door Jessica Berden in Algemeen | Permalink | Commentaren (6) |  Facebook |