29-03-10

Sint Anneke Plage

Mijn lange duurloop van gisteren katapulteerde mij terug in de tijd. Mijn grootouders woonden op Linkeroever en als kind ging ik met hen samen met mijn nicht naar Sint Anneke zodat wij konden ravotten in het zand. We speelden er met de scouts ook allerlei groepsspelletjes. Later ging ik met mijn eerste lief met ons brommerke in de zomer naar Sint Anneke plage om te gaan zonnen. Gisteren ging ik er 26km lopen, wederom dankzij een Aktivia wandeltocht.

Ik vertrok met zon en finishte met regen, maar alle 26 kilometers voelde heel goed aan en ik genoot er echt van. Het gemiddelde tempo was 6:47min/km.

Hoewel het met momenten moeilijke omstandigheden waren (door los zand lopen, of veel wind vangen in de open vlaktes), voelde ik me heel de afstand behoorlijk sterk. Grappig dat die laatste 5 kilometer altijd even zwaar zijn, of je nu 20, 25 of 30km loopt. Bij 20km begin je het te voelen op 15km en als je een dertiger loopt begin je het pas te voelen op 25km. It's all in the mind!

Ik ga mezelf met de marathon dus wijsmaken dat ik 50km ga lopen; zo gaat dat zware moment nooit komen :-)

 

toerke100328

 

 

 

 

 

Nog even het overzicht van de afgelopen week:

 • dinsdag: 1km in- en uitlopen en dan 4 keer 3km tegen 5:45, 5:48, 5:44 en 5:45
 • woensdag: 1u spinnen
 • donderdag: 20km tegen 7min/km
 • zondag: 26km tegen 6:47min/km

NOG 4 WEKEN!!!

08:33 Gepost door Jessica Berden in Algemeen | Permalink | Commentaren (6) |  Facebook |

25-03-10

Halve marathon van de Mechelse Waters

Een lange duurloop van 20km stond op mijn schema voor vandaag. Toen ik trainde voor de marathon van Eindhoven; liep ik ook eens op een donderdag 20km en dat deed ik toen in mijn "Leuvense Ardennen". Het was daar namelijk flink heuvelachtig, en ik moet zeggen dat ik daar echt van genoot en ik ben daar ook echt wel krachtiger geworden. Mechelen is echter zo plat als ne pannenkoek! De training van toen tov de training van vandaag in hoogteverschillen:

 

leuvenvsmechelen

 

 

Het moge duidelijk zijn dat Leuven blauw is, en Mechelen roze :-)

toerke100325
Ik mis de heuveltjes hier dus wel, maar ben toch zeer tevreden over de training van vandaag. Het was super warm en er stond met momenten een stevige wind op de dijk. Heb weer voornamelijk langs het water gelopen, behalve het stukje Vrijbroekpark dat ik meepikte, waar ik na 15km de wc's ben binnengelopen om aan het kraantje de flesjes van mijn drankbelt aan te vullen, want die waren bijna leeg. Omdat ik nog 1km van huis was toen mijn 20km erop zat en ik me de laatste kilometer echt had zitten concentreren op sterk eindigen met een mooie vorm, heb ik er nog een kilometer bijgedaan, waardoor ik vandaag dus (op een paar 100m na) een halve marathon heb gelopen, langs de Mechelse Wateren :-)

100325

Zie hier de statistieken, trager gelopen dan afgelopen zondag, maar toen was er bijlange niet zo veel wind, en was het veel frisser. Ik hoop stiekem op een frisse en regenachtige 25 april - binnen exact 1 maand dus!!!

16:39 Gepost door Jessica Berden in Algemeen | Permalink | Commentaren (8) |  Facebook |

23-03-10

Moest de marathon er niet zijn...

... dan zou ik no way vanmorgen zijn gaan lopen; na een nacht waarin in constant wakker werd

... dan zou ik no way het tempo van 5:45min/km tijdens mijn intervals hebben volgehouden

... dan zou ik no way intervals van telkens DRIE HELE KILOMETERS gelopen hebben

... dan zou ik no way alle VIER die intervals gedaan hebben

... dan zou ik no way zo trots op mezelf zijn dat ik het toch allemaal gedaan heb, ondanks dat ik te moe was, dat ze te snel waren, te lang en met te veel. Maar ik deed het; en de enige reden dat ik het deed en bleef doen, was dat ik dacht: tijdens de marathon kan je OOK niet zomaar stoppen!

14:55 Gepost door Jessica Berden in Algemeen | Permalink | Commentaren (5) |  Facebook |

21-03-10

Nog 5 weken...

Nog 5 weken voor de marathon. En dit hebben we deze week gedaan:

 • Dinsdag: 1u wisselduurloop: 500m loslopen, 500m tegen +/- 5:45min/km: 9,42km in totaal
 • Woensdag: 20min HIIT (gewoon uit goesting 30sec wandelen, 30sec goed doorlopen, en dat 20min lang)
 • Donderdag: zalige training: 3km in- en uitlopen en dan 4 keer 2km tegen 5:45 à 6min/km. In de praktijk: 5:52, 5:41, 5:40 en 5:38min/km.
 • Vrijdag: 53min loslopen met na elke km 2 keer 20/40: 7,35km in totaal, beetje last van linkerscheenbeen dus 7min korter gelopen dan gepland.
 • Zondag: lange duurloop, zie hieronder.

Vandaag dus mijn lange duurloop van de week. Op het schema stond 23km. Er was een Aktivia wandeling van 22km die startte in Kapelle-op-den-bos, dus ik plande die te doen, met nog 1km extra erbij lopen om aan m'n totaal te komen.

Ja jonges, ik heb het geweten hoor! Het regende van begin tot einde, maar eigenlijk vond ik het wel aangenaam want het zorgde voor afkoeling. Maar zeker 1/3de of misschien zelfs meer van de route liep gewoon los door het veld. En dan bedoel ik geen veldwegskes met een relatief goeie ondergrond, nee, gewoon modder, gras, diepe plassen... Ik zakte heel de tijd weg, kon nadien een dikke laag modder van mijn benen afpellen en heb me echt constant enorm moeten concentreren dat ik niet uitschoof. Al bij al was het maar 21,24km maar ik was OP! Gecombineerd met een zeer felle wind bij momenten vond ik dat het veldlopen wel volstond als training voor vandaag:

toerke100321

 

Ondanks de slechte ondergrond, haalde ik toch het tempo dat ik wou: 6:52min/km. Heb niet gewandeld deze keer, en geen last gehad! Ook van mijn scheenbeen geen last meer, maar ik ice het wel en smeer ook wat Flexium.

Volgende week zondag staat er 25km op mijn schema en dan twee weken na elkaar een 30er. WHAAAAAAAA :-)

 

NOG EEN DIKKE PROFICIAT AAN ALLE LOPERTJES DIE VANDAAG EEN WEDSTRIJD LIEPEN! ER ZIJN BLIJKBAAR HEEL WAT PR'S GESNEUVELD!!!

20:45 Gepost door Jessica Berden in Algemeen | Permalink | Commentaren (5) |  Facebook |

17-03-10

Springtime Mojo

Een paar maanden geleden was mijn mojo (of eerder - het ontbreken ervan) een hot topic op deze blog. Allerlei tips zetten geen zoden aan de dijk, en hoewel het geruststellend was dat zovelen zeiden "na een marathon is dat normaal", verlangde ik er hevig naar dat die mojo plots terug voor mijn deur ging staan. Want ik "wou weer willen" lopen!

En kijk, de komst van warmer lenteweer heeft een heropflakkering van de felbegeerde vlindertjes tot gevolg: ik ben weer helemaal verliefd op het lopen!

De marathon is binnen 5-weken-en-een-half en ik heb tot nu toe géén idee hoe ik het er vanaf zal brengen. Dat ik hem zal uitdoen is - behoudens blessures - wel een zekerheid, maar of ik sneller zal zijn dan in Eindhoven keer is nog maar de vraag; ik voel me een stuk minder fit dan de vorige keer!

Een aantal dingen weet ik echter wel:

 • Wendy heeft zich voorgenomen om de marathon samen met mij te lopen... Priceless!
 • Het zal enorm kicken worden om in mijn eigen stad een marathon te lopen
 • Als strategie om na mijn 2de marathon niet in een loopdipje te sukkelen plan ik een boel wedstrijden in de maanden erna

Staan alvast op het programma:

 • 9 mei: Dwars door Brugge. Doel: 1u18
 • 15 mei: Halve marathon van Luxemburg (hoewel een hele ook wel aanlokkelijk klinkt, maar niet echt te doen vrees ik :-)). Doel: 2u10
 • 30 mei: 20km van Brussel. Doel: 1u55
 • 19-20 juni: Beklimming Mont Ventoux. Doel: boven geraken :p
 • <EDIT>26 juni: Dwars door Geel 5K. Doel: 23min
 • 5 juli: The Classic 10K. Doel: 52min

IK HEB ER ZIN IN!!!

14:02 Gepost door Jessica Berden in Algemeen | Permalink | Commentaren (6) |  Facebook |

14-03-10

21 is een rekbaar begrip

WOOPS! I've been a bad, bad blogger! Het is alweer even geleden dat ik hier iets postte hé... Ik geef toe, af en toe is het gemakkelijker gewoon het aantal km's op facebook te knallen en het daarbij te laten. Want net zoals een aantal anderen in het loop-blog-wereldje weet ik soms niet meer wat schrijven; mijn loopjes zijn meestal niet heel spectaculair en het is ook niet zo dat ik op de meest spectaculaire plaatsen ga lopen ofzo.Maar vandaag chatte ik nog even met Mario en ik beloofde dat ik hier nog eens iets ging schrijven en gelukkig héb ik deze keer ook nog eens iets om over te schrijven!

In mijn buurt ligt er veel water, héél veel water: de Zenne, de Dijle, de Leuvense Vaart, wat verder de Ruppel en dan nog een heleboel vijvers. Ik loop best graag langs het water, maar in dit winterse weer kan je dan wel al eens serieus veel last hebben van wind; waardoor je (vooral met intervals) soms echt wel moeite hebt om vooruit te geraken. Tenzij je de wind in de rug hebt, maar helaas kan je dit nooit een volledige training hebben en het is altijd beslissen in welke richting ik dan uitloop: een makkelijk begin met wind in de rug waarna ik me moedig genoeg voel om de terugweg aan te vatten met de wind vol in m'n aangezicht? Of toch maar een superzwaar begin; met het risico dat ik het na 3km al beu ben om op te boksen tegen de wind en met de moed in de schoenen vervroegd terugkeer?

Vandaag besloot ik het dus eens over een andere boeg te gooien en een loopparcours te zoeken dat me niet de hele tijd zou overleveren aan de krachten van de natuur. Aktivia biedt op zo'n moment raad, want je hebt daar steeds mooie tochten van verschillende afstanden, met controleposten op gezette tijdstippen; handig voor plotselinge aanvallen van dorstigheid of juist het tegenovergestelde.

Het toeval wou dat er juist vandaag een tocht ging vertrekken aan het Tivolipark in Mechelen, een 5tal km van mijn deur. Één van de afstanden was 24km; en vermits ik er 21 moest doen, verdeeld in blokken van 7km met 4min wandelen; was dit voo rmij ideaal, de overige 2km zou ik dan wel uitwandelen. Dus even met de auto naar daar, mezelf ingeschreven (handig voor als je in panne valt, dan ben je verzekerd) en hup met de beentjes. 

De tocht zelf was mooi; ik ontdekte stukjes rond Mechelen die ik nog niet kende, of die ik al had gezien tijdens mijn speurtochten op Google Earth naar mooi loopgebied; maar waarvan ik niet goed wist hoe er op een goede manier te geraken. Er zaten ook wel stukjes in die aan trailrunning deden denken; en mijn linkervoet is na 14km nooit meer terug drooggeraakt na een verraderlijk stukje ondergelopen gras, maar al bij al was het een mooie tocht, en de 21km (eigenlijk bijna 22km, incl. de 2 keer 4min wandelen) gingen echt heel vlot, vlotter dan verwacht.

Alleen begon het NET toen ik begon uit te wandelen toch wel te regenen zeker? En echt wel te hard, ik begon al af te koelen van het wandelen; en dan die regen.... het leek me dus niet verstandig om nog een goeie 2km wandelend in de regen af te leggen. Dus begon ik terug te lopen, wat is 2km meer of minder als je er al 21 hebt gedaan? Het werden echter 2 zeer lange kilometers, want tegen dat ik terug aan de start was, stond er net geen 26km te blinken op mijn Garmin. Zo werden 21km er dus bijna 26. Maar het belangrijkste... HET GING GOED!!!!

 

toerke100314

 

Cijfertjes voor de geïnteresseerden:

http://connect.garmin.com/splits/26953259

 

15:40 Gepost door Jessica Berden in Algemeen | Permalink | Commentaren (8) |  Facebook |

01-03-10

Nog even en dan een tweetje

Het zal niet meer lang duren; of er staat weer een 2tje voor mijn trainingsafstanden. Vandaag legde ik 18km af, een nieuw record voor 2010. Omdat ik na de 16km van vorige week echt wel vermoeide benen en een pijnlijke rug had, had Mario me aangeraden om na elke 5km effe 5min te wandelen. Want met mijn conditie gaat het best wel goed; maar mijn gestel is nog niet gewend om weer zo lang te lopen. Dus dat deed ik vandaag, wat het totaal op 19.5km bracht, waarvan 18km gelopen werden tegen een tempo van ongeveer 6:45.

Ik heb best nog een lange weg te gaan tot de Antwerp Marathon; en zo heel veel tijd is er niet; maar ... ik geloof erin!

17:46 Gepost door Jessica Berden in Algemeen | Permalink | Commentaren (7) |  Facebook |