19-04-10

Over zelfvertrouwen en compressie

Wanneer men mij de afgelopen dagen begon te vragen of ik klaar voor was voor mijn 2de marathon, kon ik daar toch niet echt vol zelfvertrouwen "JAAAA" op antwoorden. Dat ik hem zou uitlopen, stond wel vast. Door de ervaring van de eerste marathon weet ik dat ik genoeg getraind ben om hem te finishen, punt. Of ik mijn doel van 4u15 zou halen; daar was ik al een pak minder van overtuigd. Ik zei dus ook dat ik al lang blij zou zijn met alles onder de 4u30; en dubbel blij als ik sneller zou zijn dan vorige keer: 4u25.

In mijn schema stonden lange duurlopen steeds tegen 6:30min/km en dan schreef Mario er steeds bij "NIET SNELLER HE!". Terwijl ze in de praktijk eerder op 6:45min/km uitdraaiden en Mario dus geen schrik hoefde te hebben dat ik me niet zou kunnen inhouden.

Vandaag (eigenlijk gisteren maar dat kwam er niet van) stond er nog een allerlaatste semi-lange duurloop:

duurloop van 20 km 
tegen 6,30 min/km Niet sneller he !! 

Sorry Mario, maar ik heb toch eens gezondigd... Ik begon weer aan ongeveer 6:45 maar zo na een kilometer of 4 begon ik me GOED te voelen en toen ik afklokte na 20km bleek dat het gemiddelde over de hele afstand op 6:24min/km lag!!!

Het speelt volgens mij geen rol dat het een fractie sneller was dan in het schema stond, maar voor mijn zelfvertrouwen speelt het een ENORME rol dat het toch ongeveer tegen 6:30 ging. Dit betekent voor mij dat ik weer wél durf te dromen van 4u15.

Waar ik vorig jaar meer kilometers maakte, waren mijn lange duurlopen toen eerder tegen 7min/km. Vorig jaar had ik ook veel meer last van pijn in mijn benen; mijn knieën vooral. Nu voel ik NIKS aan mijn knieën. Ok, ik heb echt wel minder kilometers gelopen, maar ik heb daardoor wel het gevoel dat mijn lichaam veel minder afgezien heeft en in betere vorm gaat zijn voor de marathon.

Er zijn 2 dingen waar ik de laatste weken tijdens lange trainingen last van had:

1) mijn onderrug. Daar schreef ik vorige week al over; en ook nu deed die tegen het einde pijn. Toen ik stopte met lopen zat mijn heup weer vast; wat een paar uur duurt en dan weer over gaat als ik genoeg bewogen heb. Dit is echter een soort pijn waarvan ik weet dat het niet pijn doet omdat er iets grondig mis is; gewoon een soort vermoeidheidspijn. Dit is dus een pijn waar ik kan doorheen bijten als ik hem voel (en ik ben er 100% zeker van dat ik hem zondag ga voelen - dus dat wordt bijten).

2) mijn linkerscheenbeen is wat gevoelig. Eens ik opgewarmd ben (na een 5tal kilometer) voel ik er meestal niets meer aan, maar in het begin trekt het, en als ik er tegen stoot ofzo, doet het écht pijn. Als ik er wat op duw, voel ik ook dat het veel gevoeliger is dan aan de andere kant. Twee weken geleden kocht ik dan ook compression sleeves van het merk Herzog.

Van de site: "De werking van de kousen is er op gebaseerd dat de kuit 'compact' wordt gehouden. Bij de landing van de voet op een harde ondergrond, bij hardlopen of na het zetten van een blok bij volleybal, zal er veel minder laterale (zijdelinkse) beweging plaatsvinden van de kuitmusculatuur. Als gevolg hiervan is er ook minder sprake van trekspanning van deze relatief zware spier aan scheenbeenvlies en achillespees."

Nu ben ik er nog niet 100% van overtuigd. Het is waar dat ik minder geen last heb van mijn scheenbeen; in dat opzicht vervult het zijn taak zeer goed. Ik heb in het begin echter een onaangenaam gevoel aan mijn enkels; alsof het toch wat te hard spant ofzo. Na een tijd trekt het wel weg. Ik ben er dus nog niet over uit of ik ze ga dragen tijdens de marathon. Het is een redelijk karwei om ze uit te doen; dus als ik er last van heb; ben ik wel even bezig en dan moet ik ze ook ergens wegsteken met het risico dat ik ze kwijtraak. Langs de andere kant: het is 42km lang beton, dus ik zou wel eens pijn aan mijn scheenbeen kunnen hebben...

What to do, what to do?

15:58 Gepost door Jessica Berden in Algemeen | Permalink | Commentaren (8) |  Facebook |

Commentaren

Ik loop ook veel met die kousen, als ze spiksplinternieuw zijn dan is het net dat ze teveel spannen, ik zou ze deze week nog elke keer aan doen, en zeker niet wassen, dan zullen ze zondag al een heel stuk beter aanvoelen, allé, zo was dat bij mij toch!

Gepost door: Wendy | 19-04-10

Reageren op dit commentaar

Ik heb zelf geen ervaring met die kousen , maar weet via wendy en katrien dat ze wel goed zijn ! Ook weet ik nu waar die ongelooflijke stank van zweetvoeten vandaan kwam in Utrecht . :-)
Da zijt er klaar voor ! Ga voor die pr. he !! Vertrek aan het tempo dat je gemiddeld liep in Eindhoven . Versnel indien mogelijk na 32 km !! Niet te heftig , maar geleidelijk !
Laat Wendy je drank dragen ! En drink voldoende he !!
En het allerbelangrijkste .......blijf ervan genieten !! Voor mij ben je al geslaagd ! Wat jij de afgelopen 2 maanden gedaan hebt is een dikke proficiat waard . Als ik er ben , zul je dit zeker merken !! dat is beloofd !!

Gepost door: coach mario | 19-04-10

Reageren op dit commentaar

Ja van die onderrug kan ik meepraten, bij mij speelt deze ook altijd op bij lange duurlopen daarom dat ik overgestapt ben naar de korte afstand waardoor mijn rug minder vermoeid en belast wordt. Alvast veel succes zondag...

Gepost door: Stofke | 19-04-10

Reageren op dit commentaar

beenstukken zelf heb ik jaren last gehad van blessuregevoelige kuiten. Sinds ik Booster beenstukken (vergelijkbaar met jouw Herzog-dinges) gebruik is dit echter volledig weg. Ik zal nooit nog een training, laat staan een wedstrijd, lopen zonder die beenstukken. Anderzijds ... je moet zelf voelen of ze goed zitten, want tijdens een marathon wil je je geen zorgen maken over kousen en zo. Ben je zeker dat de maat 100% goed is?

Gepost door: geert | 19-04-10

Reageren op dit commentaar

Ga geen dingen doen tijdens de marathon die je tijdens de trainingen niet hebt gedaan!.
Geen idee of de kousen goed of slecht zijn.
De marathon is maar 7 km lang en daar maak je het verschil tussen wel of geen PR!.
Ga gewoon lopen en zie wat de eerste 20km doen en bij km 30 je winst pakken.
Gaat het zwaar?, hoofd omhoog houden en kijk vooruit en NIET naar beneden.
Denk in termen als het journaal tijden zodat je de marathon als het ware in hapklare brokken kan behappen en helaas is vaak die laatste hap en brok groot en zwaar, maar je kan het en heb vertrouwen.
Groet Rinus.

Gepost door: Rinus | 20-04-10

Reageren op dit commentaar

Je beschrijving laat me vermoeden dat je in het 1ste stadium van het Tibiaal Stress Syndroom zou kunnen zitten. Startpijn die na opwarming lijkt weg te gaan. Ik zou niet twijfelen ivm de Herzog - kousen. In de medische wereld is men al lang overtuigd over het nut van de compressiekous (TED). Wat betreft de zweetvoeten: misschien zijn de Herzogtubes wel een oplossing? Met dit model is je voet nog vrij en kun je met je vertrouwde kousen lopen.

Gepost door: CT | 20-04-10

Reageren op dit commentaar

Tot zondag voor de start Jess. Wat die kousen betreft. Geen ervaring mee, maar ik ben wel benieuwd naar de ervaringen van lopers want overweeg ook om ze aan te schaffen.

Gepost door: Gert | 20-04-10

Reageren op dit commentaar

Mijn kousen zijn net als die van Geert boosters. Ik ben er wel tevreden mee, ze zitten als gegoten. Ik kocht ze in een runningcenter en daar werd mijn kuit en been eerst opgemeten om de juiste maat te hebben (die moesten ze dan bestellen). Ik vind alleen dat ik er keilelijk mee ben. Ik heb zo al smalle kuiten in vergelijking met mijn dijen en dat valt dus nu nog veel harder op:-)
Als je er al enkele duurlopen mee deed en je voelde je er goed bij dan zou ik er mee starten. Als je niet 100% zeker bent dan zou ik het niet doen.
Alvast veel suc6 in een naar het schijnt heel warm Antwerpen zondag!

Gepost door: Spencerwoman | 21-04-10

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.