10-05-10

Dwars door Brugge 2010

Ik zal heel eerlijk zijn: ik was onzeker over Dwars Door Brugge.

Ik had het gevoel dat ik wel veel uithouding had kunnen opbouwen dankzij de marathontraining, maar dat mijn snelheid daar toch onder te lijden zou hebben gehad. Zeker omdat mijn schema de eerste maanden van 2010 op snelheid focuste, en pas vanaf half maart overschakelde op de "echte" marathon training. Terwijl ik dat eerste deel eigenlijk maar half-half heb gedaan en pas in gang ben geschoten toen het in maart 5 voor 12 was en ik wist dat dringend kilometers moest gaan sprokkelen, ofdat ik anders de marathon niet haalde.

Ik stond dus met een hoop twijfels aan de start. Als uitgangspunt nam ik de tijd van vorig jaar min drie minuutjes, om dan te hopen dat ik zou binnekomen op 1u18. Maar dit was echt hopen, want zelf geloofde ik er niet echt in.

Zelfs tijdens de wedstrijd zelf bleef ik twijfelen. Elke kilometer ging zo wel wat sneller dan het tempo dat ik eerst in mijn hoofd had. Ik keek niet vaak naar mijn Garmin, liep eerder op het tempo "wat mij 15km vol te houden leek". Maar ik had het gevoel dat ik te snel liep, dat ik het no way ging kunnen volhouden. Ik vreesde dat ik van in het begin te diep gegaan was, dat ik ging verzuren en enorm ging terugvallen. Maar ik bleef ploeteren en doorbijten.

Eigenlijk zag ik enorm af, waardoor ik te weinig op mijn Garmin keek en ik bordjes 6 tem 10 miste. Ik had precies een soort tunnelvisie, want ik zag NIKS van Brugge en NIKS van de supporters. Ik keek maar ongeveer 2 meter vóór mij naar alle mensen die ik moest ontwijken en voorbijsteken, want eigenlijk heb ik van in het begin heel de tijd lopen inhalen. Zeer frustrerend, want je verspilt daar enorm veel energie aan. (note to self: volgend jaar vroeger in het startvak gaan staan zodat je verder vooraan kan starten!)

Ik zag het bordje van kilometer 11 eigenlijk alleen maar omdat iemand aan mij vroeg hoe ver het nog was. Groot was dus mijn verbazing toen ik op dat moment op mijn Garmin ongeveer 56min zag staan. Ik wist dat ik gemiddeld dus maar IETS trager was 12km/u! Ik kreeg daardoor even vleugeltjes en mijn volgende kilometer ging echt wat te snel. Tussen km 12 en 13 viel ik even wat terug, maar op 13 rook ik de finish en begon ik nog te versnellen. Ik kreeg nog even een flesje water van iemand met wie ik van in het begin ongeveer heel de tijd haasje-over had gespeeld, dat ik even over mijn kop uitkapte. Thanks, stranger :-) Tussen kilometer 13 en 14 liep ik ongeveer 4:50 en de laatste honderden meters gingen tegen ongeveer 4:35!

Ik finishte na 1:13:31 en was SUPER SUPER SUPER blij, dit had ik NOOIT verwacht!!! Mijn schatje liep ook, ondanks een knie-blessure die maar de laatste tijd stilaan begint opgelost te geraken, en dus zonder al te veel training was hij na 1u binnen, mijne Snelle Eddy :-)

Wat ik dus nooit voor mogelijk achtte: ik liep 14.5km gemiddeld tegen 5:04 min/km. Ik geloof dus dat die 10km op 50min haalbaar wordt; en dat vind ik toch wel heel erg straf eigenlijk, omdat ik vorig jaar tijdens die 5km in Geel tegen 5min/km echt ben doodgegaan. Wat een jaar (en twee keer marathontraining?) toch kan doen!

Ik had heel graag in Geel opnieuw mijn 5km tijd verbeterd, maar helaas is het daar dit jaar maar 4.5km; dus zal het daar de 10km worden die onder handen wordt genomen. Ik ga mijn verwachtingen daar dus ook wat scherper stellen: 50min graag!!!

Mario moet geen schrik hebben dat ik mijn loopschoenen permanent ga inruilen voor mijn Trekkie, tzal een driehoeksverhouding worden :-)

Edit @Leen: neenee, de afstand was 14,5km, ik liep niet gemiddeld 14,5km/u :-)

16:32 Gepost door Jessica Berden in Algemeen | Permalink | Commentaren (10) |  Facebook |

Commentaren

Knappe tijd en over die 10km in 50' hoef je je geen zorgen te maken, dat lukt wel :-)

Gepost door: Herman | 10-05-10

Reageren op dit commentaar

Dat zijn tijden om van te dromen! Echt knap gedaan, meid! Werkelijk waar!

Gepost door: Sandy | 10-05-10

Reageren op dit commentaar

Jeeeeeeeeeeeeeeeeij :-)

Gepost door: Eva | 10-05-10

Reageren op dit commentaar

proficiat Een droomtijd zo ongeveer!!

Gepost door: Tiny | 10-05-10

Reageren op dit commentaar

Wauw!! Knap gedaan van jullie allebei, wel jammer dat je niks van Brugge gezien hebt ;).

Gepost door: Wendy | 10-05-10

Reageren op dit commentaar

misrekening zou het kunnen dat je 12,5 liep ipv 14,5 KM per u
evengoed een prachtprestatie! proficiat

Gepost door: Leen | 10-05-10

Reageren op dit commentaar

goe bezig knap gedaan, misschien tot in Brussel

Gepost door: RonKing | 10-05-10

Reageren op dit commentaar

Het gaat hier goed vooruit zie ik. Knap gelopen!

Gepost door: Gert | 10-05-10

Reageren op dit commentaar

en het is nog maar pas een jaar geleden dat ik je (van ver) in Gent zag rondlopen met een tshirt waarop 'Jess 11/u' ?! ;-))
Vaneigens ga jij binnenkort onder de 50 op de 10. Zonder twijfel !

Gepost door: Chris | 11-05-10

Reageren op dit commentaar

Wat heb ik je vorig jaar voorspeld in Geel ! dat jij de 10 km onder de 50 min zou lopen ! En het is bijna zover ! Dat is het resultaat van al je inzet ! En je weet wat ik ook gezegd heb ! De marathon onder de 4 u !! Wel in het najaar he !! :-)
En dat fietsen een mooie aanvulling is op het lopen is mooi meegenomen . Maar dat jij echt loop talent hebt zoals ik je in mail al verteld heb , meen ik hoor !
Katrien ( paard op stal ) Is ook zo een volhouderke als jij ! Volgd het schema echt tot in de puntjes ! Liep haar eeste marathon ook boven de 4 u . Haar eerste 10 km juist onder het uur !! Nu na 3 jaar loopt ze de 10 km in 43 min . en de marathon bijna op 3.30 u ( Dat gaat nu met de nacht van vlaanderen gebeuren !! )
Ik wil maar zeggen ! Dat allemaal zie ik in jou ook zitten !!
Maar alles stap voor stap !! Niks forceren en overal je tijd voor nemen !!
Nogmaals proficiat he !!

Gepost door: coach mario | 11-05-10

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.