31-05-10

De 20KM van Brussel 2010!

"Na 'al' jouw marathons gaat 20km toch niks zijn?!" hoorde ik de laatste dagen wel een paar keer. Maar in een marathon loop je wel veel meer op je gemak; hier is het echt wel doorlopen, en ik vreesde dat ik wel snelheid was kwijtgeraakt door die lange afstanden. Ik stond dus redelijk onzeker aan de start (ben ik dat niet altijd? :-))

Ik had ook (net als Julie ;-)) helemaal geen goesting om te lopen. Het weer was echt een spelbreker, in het startvak werden we nog eens getrakteerd op een goeie bui en zeer koude windvlagen. Gelukkig kon ik dankzij een extra nummer van Wim in hetzelfde startvak staan als mijn schatje, moest ik toch geen half uur alleen staan koulijden. Thanks Wim! De moment dat de meute in beweging kwam; was de goesting er gelukkig wel!

Drie doelen had ik in mijn hoofd:

A) sneller dan vorig jaar: dat dit ging lukken daar was ik wel van overtuigd, of er zou echt iets moeten misgaan onderweg
B) 1u55: iets zei me dat ik dit wel kon, maar dan moest alles wel meezitten
C) 1u50: volgens Mario kon dit, maar ikzelf zag me dat no way doen

Omdat Mario meestal gelijk heeft ;-) besloot ik toch maar te starten rond de 5:30 in de hoop dat ik dit ging kunnen volhouden tot de finish, dan zou de 1u50 binnen zijn. Van in het begin kon ik mijn tempo lopen, ik heb nooit moeten inhouden omdat het te druk was, en het zigzaggen om mensen voorbij te geraken bleef héél beperkt. De eerste kilometers gaan bergaf en dan gaat het allemaal héél vlotjes. Omdat de eerste 3km voor mij altijd wat stroef gaan, was ik wel blij dat het bergaf ging, zo geraakte ik vlot opgewarmd.

Toen kwamen de tunnels in zicht. De eerste vond ik het zwaarste, hij duurde lang en het was er echt benauwd. Het is ook moeilijk om te weten of je daar je tempo wel loopt, maar bij het buitenkomen had de Garmin gauw terug ontvangst en leek het er nog altijd goed uit te zien. Tunnel 2 en 3 waren vlug voorbij, gelukkig!

Daarna gleden de kilometers zo ongeveer vanzelf onder mijn voeten weg. Ik voelde dat ik wel stevig doorliep, ook op het stuk vals plat in het bos, maar om te zeggen dat ik echt héél diep ging, nee. Ik kwam onderweg Steven ook nog tegen, die nog maar 2min langer had gedaan over de 6km die we er al op hadden zitten; way to go! Even kort babbelen en dan weer door!

De matten van 10km liep ik over na net geen 55min, dus op dat moment wist ik dat 1u50 wél mogelijk was, maar ik had wel schrik voor de Tervurenlaan, en vreesde daar enorm veel tijd te verliezen.

Intussen ergerde ik me aan de plakaatjes die SPA had uitgedeeld aan de supporters, waar zij iets konden opschrijven voor hun held van de dag. "Go Daddy" en "Mama is de beste" stond er op, maar ik dacht van ver telkens dat die bordjes betekenden dat er bijna drinken ging zijn. Smerig hoor :-)

Ook smerig dat er op 13km wel Isostar stond, maar geen water. Ik had intussen zoooo'n dorst en hoewel ik weet dat je nooit onderweg iets mag drinken/eten dat je niet hebt getest tijdens een training, heb ik het toch maar aangenomen en een paar slokken genomen. Je weet natuurlijk nooit hoe je maag daarop gaat reageren, maar gelukkig heb ik er geen last van gehad!

Inmiddels zat ik met joekels van blaren op mijn voetzolen, en telkens mijn voet neerkwam voelde ik de blaar groter en groter worden, maar ik ging toch geen blaren mij laten stoppen hoor!!

2km met een plakmond (van die Isostar) later stond er dan gelukkig weer wel water, en nam ik dan ook mijn rode squeezy om nog een boostje te krijgen voor die laatste 5km. Intussen was ik nog steeds op schema voor 1u50 maar ik was nog altijd als de dood voor die Tervurenlaan.

En toen was ze daar! Ik werd iets trager, 5:50 ipv 5:30 maar de kilometers voordien waren telkens ietsje sneller dan 5:30 dus ik wist dat ik nog wel wat reserve had. En even snel als de Tervurenlaan gekomen was (want echt, die kilometers VLOGEN voorbij) was ze alweer gedaan!? In mijn verbeelding was die veel langer en veel steiler! Opeens was ik boven en zag ik de bogen al in de verte!

Ik dacht: "aha de finish!" en ik begon te versnellen! Alleen was ik inmiddels het aantal kilometers uit het oog verloren en bleek dat ik eigenlijk nog 2km moest doen ipv 1! Maar foert, ik was gelanceerd en ik bolde gewoon door!! Mij konden ze niet meer stoppen! Het bordje van 19km kwam toen er 1:45 op mijn Garmin stond. Ik wist dus dat ik die laatste kilometer moest lopen tegen 12km/u om toch die 1u50 te halen! De laatste kilometer ging dan ook tegen 5:06. Na 1:50:16 vloog ik dan ook over de finish! DONE!!!

Ongelooflijk! Ik heb 10 minuten sneller gelopen dan vorig jaar!! Wat ik maar stiekem een beetje durfde te dromen is weer uitgekomen en ik ga toch eens aan mezelf moeten toegeven dat de tijd waarin ik eerder aan de trage kant was, nu echt voorbij is!

08:41 Gepost door Jessica Berden in Algemeen | Permalink | Commentaren (14) |  Facebook |

Commentaren

Knap hoor!

En dat je onderwege nooit iets mag drinken wat je niet eerder uitgetest hebt dat wist ik niet eens! 't Klinkt logisch, maar toch, ik heb er nog nooit rekening mee gehouden. Meestal drink ik wel niks (toch niet bij 10 mijl), maar als het te warm is (bv vorige jaar in Antwerpen) dan wel. En dan pak ik gewoon wat er staat ;)

Gepost door: Lime | 31-05-10

Reageren op dit commentaar

Fantastisch gedaan Jess !! ik heb gisteren ook zo genoten van Brussel, en zit hier nog met een smile terug te blikken :-))

Gepost door: Chris | 31-05-10

Reageren op dit commentaar

je bent nu echt wel in topvorm Jess! Heel knap gelopen daar in Brussel!! En binnenkort vlieg je dan met je fiets ook nog eens de Ventoux op! Jouw sportvoorjaar kan al niet meer stuk ;-)

Gepost door: Ruthje | 31-05-10

Reageren op dit commentaar

Knap gedaan! Amaai, echt wel knap gedaan hoor!

Ik ben op 1:51:06 binnen gekomen maar ik had de pech dat ik in vak 3 moest vertrekken en in tegenstelling tot jou heb ik 20 km lang mensen moeten ontwijken. Dat was echt vermoeiend.
Het was mijn eerste keer dat ik mee deed dus ik ben niet ontevreden maar had graag 6 minuten sneller geweest...

Gepost door: Sven | 31-05-10

Reageren op dit commentaar

Knap gelopen Jess. Er komen nu tijden aan waarin je jezelf niet meer met 10-tal minuten verbeterd!

Gepost door: Tiny | 31-05-10

Reageren op dit commentaar

goed zo schitterend gelopen op toch een zwaar parcours he

Gepost door: gerry | 31-05-10

Reageren op dit commentaar

WAw! Supergoed gedaan meid, ben beretrots op je! Zalig he als het zoveel beter gaat dan verwacht. Meestal zijn de wedstrijden waar je voordien geen goesting voor hebt achteraf gezien nog de leukste.

Gepost door: Julie | 31-05-10

Reageren op dit commentaar

Knap zeg Wat een knappe tijd, op zo een lastig parcours en al da volk die in de weg loopt, goe gedaan Jess

Gepost door: RonKing | 31-05-10

Reageren op dit commentaar

Ik ga weddingschappen moeten afsluiten . Ik voorspel de uitslag en .......maar dan gaan jullie weer expres trager lopen ! :-) Heel knap heb jij gelopen ! En dan nog de laatste 2 km er een ferme lap op geven !! Geweldig ! En jij bent nooit traag geweest !! Wel iets minder snel !! En hier zullen nog vele minuten afgedaan worden het volgende jaar !!

Gepost door: coach mario | 31-05-10

Reageren op dit commentaar

Jeeej!!!! Knap gedaan zenne!!

Gepost door: Wendy | 31-05-10

Reageren op dit commentaar

Heel sterk gelopen, Jess! Als het beter gaat dan je stilletjes hoopt, krijg je vleugels, hé? Dat is hierbij nogmaals bewezen! Snelle Jess!

Gepost door: Sandy | 31-05-10

Reageren op dit commentaar

sterke prestatie, proficiat

Gepost door: Stofke | 01-06-10

Reageren op dit commentaar

Een leuke verassing je in Brussel te zien opduiken.
Mooie prestatie alweer en een mooi PR

Gepost door: Wim | 02-06-10

Reageren op dit commentaar

Gelijk Regel 1: onze coach heeft altijd gelijk :-)
Mooi gedaan! Proficiat!!!

Gepost door: Bart | 03-06-10

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.