04-06-10

Fietsen vs lopen vs zwemmen

Gisteren haalde ik mijn koersfietsje nog eens van stal. Een tochtje van een dikke 41km, afgelegd in ongeveer 1u40min. Geen topsnelheid, want veel wind, maar ik genoot er echt van, langs de Zenne, daarna langs de Rupel richting Duffel, via Sint-Katelijne Waver en Bonheiden over Muizen naar huis. Ik merk nu dat fietsen voor mij een aantal voordelen heeft t.o.v. lopen:

  • je kan op een hele korte tijd een heel mooie toer maken, waardoor je veel nieuwe streken kan zien, waar je niet komt met lopen
  • je kan rustiger fietsen en toch in beweging blijven, zelfs heel rustig lopen is toch nog altijd intensiever als rustig fietsen
  • het is makkelijker om veel drinken mee te nemen (wat voor een waterverslaafde als ik echt een pluspunt is) 
  • als het warm is, vang je bij fietsen lekker veel wind, waardoor je een pak minder last hebt van de warmte

De nadelen zijn voorlopig vooral dat mijn kont en nek er pijn van doen, maar dit zou overgaan; en ik merk ook dat het inderdaad pas later begint pijn te doen. Het is ook minder leuk als je platrijdt, maar dat is mij voorlopig gelukkig nog niet overkomen (hout vasthouden!). Ze zeggen dat je met fietsen ook meer tijd nodig hebt om het te laten renderen voor je conditie, maar dat weet ik toch zo niet, als ik stevig doortrap, is mijn hartslag al gauw even hoog als bij het lopen?

Lopen zal bij mij in ieder geval toch niet gauw volledig vervangen worden door fietsen, daarvoor vind ik de loopwedstrijdjes ook gewoon te leuk :-) Het eerstvolgende wat op de planning staat: een 5K op 19 juni in Diepenbeek, de hometown van mijn schatje. Normaal zat ik op dat moment op de Mont Ventoux, maar zoals gezegd gaat dit dus niet door. Voor mij wel leuk, want ik wilde nog een 5K doen, maar in Geel is het dit jaar maar 4.5 en in Tessenderlo maar 4. Ik ga dus proberen te vlammen op deze kermisloop.

23 minuten is het doel, wat een tempo van 4:36min/km gemiddeld betekent. Dit is voor mij echt wel snel; en ik heb géén idee of ik het ga kunnen volhouden. Maar als ik de resultaten van vorig jaar zie, zou ik met 23min wel eens een podiumplaats in de wacht kunnen slepen. Dus daar zou ik precies wel eens een effortke voor willen doen!

Afgelopen dinsdag - 2 dagen na Brussel - stonden er 10 intervallen van 300m tegen 4:30min/km op het schema; maar ik merkte na anderhalf zo'n interval, dat ik echt nog vééééél te stijf was van Brussel en dat dit no way mogelijk was. Ik ben dus toen rustig naar huis gejogd. Omdat ik dit tempo toch echt eens deftig wilde uittesten, ben ik deze training vanmorgen alsnog gaan doen.

Ik vreesde dat ik dit tempo echt niet ging kunnen volhouden gedurende 300m, maar het ging beter dan ik dacht, vaak was ik zelfs te snel aan 't lopen en begon ik tegen 4min/km waarna ik moest afremmen en zo gemiddeld op 4:20min/km uitkwam. Nog wat zoeken dus naar dit tempo, het is dan ook helemaal nieuw voor mij. Benieuwd of ik binnen 2.5 week dit tempo gedurende 5km ga kunnen volhouden! Ik denk het eerlijk gezegd niet hoor! Maar in een wedstrijd kan je altijd meer... dus... Spannend :-)

En dan de 3de sport: zwemmen... Met deze warmte klinkt een verfrissende duik wel aantrekkelijk. Bovendien wil ik deze zomer toch echt eens een sprint triathlonneke doen. DUS ben ik mij deze ochtend gaan inschrijven voor 5 privélessen crawl in het zwembad van Mechelen. Start: maandag a.s. om 8u 's morgens. Ook spannend :-)

15:34 Gepost door Jessica Berden in Algemeen | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook |

Commentaren

En zo blijf je steeds bezig en gemotiveerd, je zal zeker merken dat je vorderingen hebt gemaakt hoor!

Gepost door: Wendy | 04-06-10

Reageren op dit commentaar

succes idd een mooi tochtje met de fiets en succes met je wedstrijden ik weet het nog niet normaal ook in tessenderlo maar ik weet nog niet ik moet werken

Gepost door: gerry | 04-06-10

Reageren op dit commentaar

Zwemmen, fietsen, lopen ... ik zou hetzelfde kunnen schrijven. Ik doe het gewoon allemaal graag en ja, die wedstrijden om te lopen zijn leuk. Het grootste voordeel is wel dat het meer een totaaltraining is, (de 3 sporten) en dus wellicht beter voor je lichaam. Allez, dat is wat mijn kine en sportarts zeggen... Welke tria staat op 't programma ?

Gepost door: kaat | 04-06-10

Reageren op dit commentaar

Het zwembad van Mechelen... Waar is de tijd!?! :-o Véél succes!!!

Gepost door: slakje | 05-06-10

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.