30-06-10

So many plans - So little time

Een leven te weinig. Ik heb het al vaak gezegd :-) Met nog een extra leven zou ik echt content zijn; imagine the possibilities! Maar helaas; we moeten het stellen met de tijd die we hebben; deze zo goed mogelijk indelen; tijd maken voor de leuke dingen, helaas ook voor de minder leuke dingen (strijken, uch!)

Tijd voor leuke dingen zit er in ieder geval aan te komen!

Maandagavond een classicske in Tessenderlo. Het zal toch 10km worden; heb ik beslist. De andere afstand is zelfs maar 4km ipv 4.5; wat ik toch echt kort vind. Bovendien staan daar precies een hoop snelle vrouwen aan de start, als ik zo de uitslagen van vorig jaar zie. Een podiumplaats zit er dus sowieso niet in; dus dan gaan we maar gewoon voor de 10km en hopelijk beter doen dan in Geel :-) Mn schatje gaat me normaal hazen, dus wie weet zitten die 50min er dan wel in?

En daarna vertrekken schattie en ik voor een aantal dagen naar de Vogezen; collekes beklimmen met de koersfietsjes :-) Het zullen mooie tochtjes worden en ze voorspellen ideaal weer; niet te warm, niet te koud. Ik kijk er dus enorm naar uit om onder ons tweetjes de bergen in te trekken. Mijn loopschoenen mogen ook mee, en natuurlijk ook mijn zwemgerief, om baantjes te trekken in het zwembad van de camping :-)

Het zwemmen gaat trouwens echt de goede kant op; ik zwem nu redelijk vlot de 25m afstand; dus mijn techniek gaat er echt op vooruit. Nu is het kwestie van die ademhaling nog iets beter onder controle te krijgen; want ik ben toch nog vaak buiten adem na 25m en kan dan niet altijd direct terug vertrekken. Maar elke keer ik kom oefenen, is er toch een grote vooruitgang. De instructeur was ook content met mijn vooruitgang. Ik heb nu 5 lessen gehad en eigenlijk "kan" ik het wel; de 5 lessen die ik nog op mijn kaart heb staan; ga ik dus wat spreiden over de komende maanden; zodat ik af en toe eens kan kijken waar ik mijn techniek nog kan bijschaven.

Ik kijk ook uit naar mijn allereerste duatlon op 18 juli. Er zullen nog een paar brick-trainingen moeten volgen; fietsen en dan lopen; of een paar keer lopen, fietsen, lopen; zoals in de duatlon zelf.

Ik zal me de komende weken dus echt niet vervelen! Good times!!!

11:16 Gepost door Jessica Berden in Algemeen | Permalink | Commentaren (5) |  Facebook |

27-06-10

Dwars door Geel!

Heet, ontzettend heet! De hele dag dacht ik: "da komt hier niet goed in Geel vanavond, mijn plan om die 50min te behalen kan ik vergeten". Ik dacht nog even mijn inschrijving te veranderen naar de 4,5km; want iets in mij zei dat ik misschien wel eens op het podium zou kunnen geraken als ik goed doorvlamde tegen 4:30min/km. Toch besloot ik om maar gewoon voor de 10km te gaan, we zouden wel zien wat het gaf.

De start was enorm druk, vooral omdat ik geen zin had om al vroeg te gaan klaar staan en bijna helemaal achteraan startte. Ik moest 500m lang mensen ontwijken, waarbij mijn tempo op die 500m rond de 5:30 lag. Toen was er ineens een stuk meer ruimte en trok ik wat door, waardoor de eerste km toch tegen 5min/km gemiddeld ging.

Op dat moment dacht ik: "foert, we gaan zo lang mogelijk 5min/km proberen aan te houden, wie weet lukt dat wel 10km lang en is de 50min alsnog in de sjakosj!" Dat ik al na 1km snakte naar water, probeerde ik eventjes te vergeten, op 2,5km zou er water volgen en ik wist dat ik daar zuinig mee ging moeten zijn; de volgende bevoorrading was pas op 7,5.

Na een 3tal km begon het tempo echter terug te vallen, 5:15; 5:20... Het ging echt de foute kant uit. Mijn benen waren verzuurd, het was te warm, ik wist op dat moment dat de 50min er niet meer in zat en dat ik gewoon ging blijven lopen zo snel als mijn benen nog mee wilden.

Eigenlijk heb ik vanaf dat moment een paar keer zitten spelen met het idee van te gaan wandelen; en toen we halverwege de markt van Geel een keer passeerden had ik zelfs heel veel goesting om te stoppen; het was gewoon te warm en hoewel dat voor niemand aangenaam was, is dat voor mij een extra kwelling; ik loop al niet meer graag vanaf het meer dan 20 graden is, laat staan bijna 30!

Het toeval wilde dat rond km 5 een man bij mij aansloot tegen wie ik nog voor te lachen zei: "waarom doen wij onszelf toch zoiets aan?" en die zei dat zijn vorige PR 58min was; en dat hij heel blij zou zijn moest hij dit evenaren. Mijn missie werd vanaf dan: die man naar een dik vet PR leiden, want als hij bij mij bleef en ik ging niet trager dan 5:30 dan zat er nog altijd een mooie tijd voor hem in. Ik spoorde hem dus aan om vooral bij mij te blijven; en hij was mee!

Grappig hoe je op dat moment een kracht terug kan vinden die je vlak ervoor nog niet had, ik voelde me opeens "verantwoordelijk" voor hem; en daardoor duwde ik veel harder door; dan ik gedaan zou hebben als ik enkel nog voor mezelf liep.

Hij is dan de hele tijd bij mij gebleven terwijl ik mijn uiterste best deed sneller dan 5:30 te blijven. Ik hield de hele tijd mijn water bij mij, en gaf hem zo'n 500m vóór de finish nog even mijn flesje om een goeie slok te kunnen nemen voor de eindsprint. Hier was hij echt blij mee, maar ik herinnerde me hetzelfde gebaar dat iemand voor mij in Brugge had over gehad; en weet hoe welkom dat op zo'n moment is! Na ongeveer 52min (exacte tijd nog onbekend) spurtten we samen de finish over!

Er volgde nog een high five met deze onbekende mijnheer, wie ik naar een PR geholpen heb, maar die mij - zonder dat hij het wist - ook aan een PR geholpen heeft! Zonder hem; had ik nooit zo hard mijn best gedaan om te blijven sleuren!

De exacte tijd is dus nog niet bekend, maar mijn vorige 10km PR lag op 52:51 (Mol - augustus 2009) en dat is er dus zeker en vast aan gegaan! YIIIHAAAA!!!

Volgende week start ik in Tessenderlo, normaal voor de 10km maar ik heb nu toch goesting om eens te vlammen op de kortere afstand en misschien wel een podium plaats in de wacht te slepen, dus ga ik mogelijk mijn inschrijving veranderen naar de 4,5. Tenzij het echt opmerkelijk frisser is dan gisteren; dan ga ik toch die 50min nog eens proberen aan te vallen :-)

Nog even een foto van de eindspurt, samen met de onbekende mijnheer :-) Met dank aan Frank voor de paparazzi rol :-)

 

dwars door geel

19:19 Gepost door Jessica Berden in Algemeen | Permalink | Commentaren (7) |  Facebook |

15-06-10

Het licht gezien!

Om goed te kunnen lopen, heb ik gezwoegd. Na 1 minuut was ik al buiten adem, en de 3 minuten lopen aan het einde van mijn allereerste start-to-run lesje op 18 december 2006 ;-) waren echt de HEL! Maar ik hield vol, en stukje bij beetje werd ik beter en opeens liep ik zelfs marathons. HUH!?!? Ikke?

Om goed te kunnen fietsen, heb ik gezwoegd. Met de conditie was niets mis, maar ik moest wel bepaalde angsten overwinnen, welke me ook enorm deden zweten. Maar ik raapte al mijn moed bij elkaar, en kan nu echt genieten van fietsen, met heuvels en al :-) HUH!?!? Ikke?

En ja, om goed te kunnen zwemmen zal ik ook moeten zwoegen. Zo veel is duidelijk. Toen ik maandag voor de 4de keer in het zwembad kwam sinds mijn eerste les op woensdag, omdat ik persé die crawl wil kunnen, zei een redder met wie ik woensdag een praatje had gemaakt: "amai, gij komt voor te winnen zeker?!?"

"Winnen zal ik wel nooit doen", zei ik, "maar het frustreert mij als ik iets niet kan, dus blijf ik proberen, tót ik het kan!!!" En ik ploeterde weer gedurende 45min in het water, terwijl mijn frustratie niet afnam, maar zelfs nog toenam, want...het.ging.niet!! Maar opgeven staat niet in mijn woordenboek, zoals jullie wel weten :-)

Vanmorgen lag ik opnieuw in het water, voor mijn derde zwemles. De trainer was content toen ik zei dat ik intussen al 2 keer zelf was komen oefenen, maar volgens mij dacht hij bij zichzelf: "dat zie je er dan wel niet aan"; want ik knoeide nog steeds.

Tot hij opeens doorhad wat ik fout deed!

Ik kwam pas boven om te ademen, als ik met mijn arm begon aan de uithaal, terwijl ik al moest beginnen te ademen vanaf het moment dat mijn arm begint aan de trekfase. M.a.w. véél te laat! En ja, vanaf dat ik hierop begon te letten, ging het opeens een PAK beter en slaagde ik er af en toe in om de volle 12.5 meter te zwemmen: zonder zwemvliezen, zonder pull buoy of andere hulpmiddelen! Soms knoeide ik nog, maar het algemene gevoel was opeens een STUK beter!!!

EUREKA!

Toen zei hij: "als er nu al af en toe van die goeie stukken inzitten, dan komt dat wel goed"

JAAAA!! IKKE!!!

16:39 Gepost door Jessica Berden in Algemeen | Permalink | Commentaren (5) |  Facebook |

13-06-10

Triadagje

Deze ochtend werd ik om 7u30 in het kiesbureau verwacht, om te gaan bijzitten. Dat ik daar géén zin in had, moge duidelijk zijn, maar tja, wat doe je eraan hé? Bert moest ook, maar hij zat met de maten in Alicante, dus had een goed excuus. Toen ik vanmorgen om 7u28 binnenkwam, bleek dat er al genoeg bijzitters waren, en ik terug naar huis mocht! WHOHOOOW!!!

7u30 al gegeten en al op een zeer zonnige zondagmorgen, dat gebeurt niet veel (niet?) so what to do? Opeens een hele dag vrij om te doen waar ik zin in had, LUXE!!! Rap gekeken op de site van Mechelen; en ja, het zwembad ging om 8u open! Dus ben ik naar daar gereden om een uurtje nog eens te proberen die crawl onder de knie te krijgen. Echt niet simpel! Ik blijf sukkelen met dat uitademen onder water, hoe raar dat zoiets evident toch niet lukt. Maar als ik dat zo lees op www.swimsmooth.com ben ik heus niet de enige met dit probleem, dus ik zal er wel komen!

Toen ik terug thuis kwam, was het nog maar half tien ofzo, en inmiddels was het helemaal overtrokken en maar 13 graden. Ideaal loopweer dus! Er stond nog een losloopje van 12km op het schema; welke ik langs de Zenne liep, met mijn hoofd bij de muziek liep ik zeer vlot 12km, tegen net geen 10km/u.

Daarna kreeg ik mijn klopje, ik was immers om 6u45 opgestaan, terwijl ik toch niet echt heel vroeg was gaan slapen. Een tukkie op de zetel met mijn lief Professorke in mijn armen (= mijn allerliefste grijze katje voor wie het op facebook ondanks alle foto's toch ontgaan is ;-)) was aan de orde.

Een beetje later liet Odile weten dat ze tijd had om de koersfiets die ze gisteren gekocht had, eens aan een proefritje te onderwerpen. Vlug voor de derde keer vandaag een (andere) sportoutfit aangetrokken en naar Odile gefietst, een 5tal km van hier.

Na haar fiets wat in orde te brengen (drankbushouders installeren, banden oppompen, ...) vetrokken we naar de Leuvense vaart, waar ze vlakbij woont. Ik dacht dat we gewoon wat gingen fietsen richting Leuven, maar toen we aan Kampenhout-Sas waren, was ze precies nog niet van zin om al terug te keren en zijn we maar gewoon tot in Leuven gereden :-) En terug, uiteraard, al dan niet een beetje moeizamer omdat de vermoeidheid en de honger toch wel begon op te treden.

47km later stonden we terug aan haar deur; in ongeveer 2u15min. Sterk gefietst voor een allereerste keer; meid! Chapeau! Nu wat werken aan die snelheid en binnenkort mee de Ardennen in hé ;-)

En zo zit mijn triatlon daggetje erop! Alles bij elkaar heb ik 4u en 30min gesport, maar zo voelt het eigenlijk helemaal niet.

De conditie zit goed, maar om binnen een week mijn 5K record aan te vallen (en optioneel een podiumplaats te veroveren) in Diepenbeek...? Dat weet ik toch zo niet... Het zal ook heel erg van de temperatuur afhangen. Deze week ging het lopen mij echt niet goed af, met die warmte en het benauwd gevoel, alsof er geen zuurstof was. Als het zaterdag zo'n weer wordt, zal ik de ambities sowieso moeten bijschroeven. Anders misschien ook wel, maar dat zien we dan wel weer :-)

Het belangrijkste blijft... IK GENIET!!!!!!!!

22:02 Gepost door Jessica Berden in Algemeen | Permalink | Commentaren (7) |  Facebook |

09-06-10

Zwemmen of verzuipen

Mijn eerste les CRAWL zit erop!

Ik leerde schoolslag zwemmen toen ik op 6-jarige leeftijd op vakantie was in Tunesië en het zwembad de enige uitkomst was om enigzins fris te blijven. Toen we toekwamen kon ik nog niet zwemmen, toen we naar huis gingen wel. Echte zwemles heb ik zodoende nooit gevolgd, en crawl heb ik ook op school niet leren zwemmen.

Jongens toch... Ik ben zo ongeveer verzopen, proef nog steeds het chloor, en volgens mij zit er ook nog wat water in mijn luchtpijp. Hoewel ik het gevoel had, dat ik er echt NIKS van bakte, zei de instructeur dat ik het best goed deed voor iemand die het nog nooit gedaan had. Oef, nog een kleine geruststelling.

Op de armen en benen wordt nog niet al te veel gelet, eerst maar eens die ademhaling onder controle zien te krijgen. Nooit gedacht dat ik het daar zo moeilijk mee ging hebben. Mijn grote probleem tot hiertoe is dat mijn adem stokt onder water: ik adem niet genoeg uit. Dus als ik terug boven kom om te ademen, krijg ik het na een 15tal meter steeds moeilijker om nog rustig te ademen. Oefenen, oefenen, oefenen, dat is het enige wat zal helpen. En de neusknijper, die ik tegen het einde van de redder kreeg, deed ook veel af.

decoration
Morgen en overmorgen heb ik alvast nieuwe lessen gepland, kwestie van het wat vooruit te doen gaan. De pull buoy is mijn beste vriend de komende weken!

11:39 Gepost door Jessica Berden in Algemeen | Permalink | Commentaren (7) |  Facebook |

08-06-10

TriaJess!

Het gaat er dus echt van komen! Op 14 augustus doe ik in Wuustwezel mijn allereerste triatlon!!! De Sterke Peer Triatlon dan nog wel, want een sterke peer, dat ben ik hé ;-) En EVA doet ook mee!!!

Ik ga precies nog eens met Mario moeten mailen voor een update van mijn schema :-) Nog geen idee over mijn doel; daarvoor ga ik de crawl lessen nog wat afwachten; en wat brick trainingen beginnen doen hé.

Ik heb ondertussen ook dit boek besteld:

decoration

 

Iets zegt mij namelijk dat het niet bij deze kleine triatlon gaat blijven....... of wat "IK BEN EEN TRIATLEET" op ATV allemaal niet teweeg kan brengen ... :-)

21:21 Gepost door Jessica Berden in Algemeen | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

04-06-10

Fietsen vs lopen vs zwemmen

Gisteren haalde ik mijn koersfietsje nog eens van stal. Een tochtje van een dikke 41km, afgelegd in ongeveer 1u40min. Geen topsnelheid, want veel wind, maar ik genoot er echt van, langs de Zenne, daarna langs de Rupel richting Duffel, via Sint-Katelijne Waver en Bonheiden over Muizen naar huis. Ik merk nu dat fietsen voor mij een aantal voordelen heeft t.o.v. lopen:

  • je kan op een hele korte tijd een heel mooie toer maken, waardoor je veel nieuwe streken kan zien, waar je niet komt met lopen
  • je kan rustiger fietsen en toch in beweging blijven, zelfs heel rustig lopen is toch nog altijd intensiever als rustig fietsen
  • het is makkelijker om veel drinken mee te nemen (wat voor een waterverslaafde als ik echt een pluspunt is) 
  • als het warm is, vang je bij fietsen lekker veel wind, waardoor je een pak minder last hebt van de warmte

De nadelen zijn voorlopig vooral dat mijn kont en nek er pijn van doen, maar dit zou overgaan; en ik merk ook dat het inderdaad pas later begint pijn te doen. Het is ook minder leuk als je platrijdt, maar dat is mij voorlopig gelukkig nog niet overkomen (hout vasthouden!). Ze zeggen dat je met fietsen ook meer tijd nodig hebt om het te laten renderen voor je conditie, maar dat weet ik toch zo niet, als ik stevig doortrap, is mijn hartslag al gauw even hoog als bij het lopen?

Lopen zal bij mij in ieder geval toch niet gauw volledig vervangen worden door fietsen, daarvoor vind ik de loopwedstrijdjes ook gewoon te leuk :-) Het eerstvolgende wat op de planning staat: een 5K op 19 juni in Diepenbeek, de hometown van mijn schatje. Normaal zat ik op dat moment op de Mont Ventoux, maar zoals gezegd gaat dit dus niet door. Voor mij wel leuk, want ik wilde nog een 5K doen, maar in Geel is het dit jaar maar 4.5 en in Tessenderlo maar 4. Ik ga dus proberen te vlammen op deze kermisloop.

23 minuten is het doel, wat een tempo van 4:36min/km gemiddeld betekent. Dit is voor mij echt wel snel; en ik heb géén idee of ik het ga kunnen volhouden. Maar als ik de resultaten van vorig jaar zie, zou ik met 23min wel eens een podiumplaats in de wacht kunnen slepen. Dus daar zou ik precies wel eens een effortke voor willen doen!

Afgelopen dinsdag - 2 dagen na Brussel - stonden er 10 intervallen van 300m tegen 4:30min/km op het schema; maar ik merkte na anderhalf zo'n interval, dat ik echt nog vééééél te stijf was van Brussel en dat dit no way mogelijk was. Ik ben dus toen rustig naar huis gejogd. Omdat ik dit tempo toch echt eens deftig wilde uittesten, ben ik deze training vanmorgen alsnog gaan doen.

Ik vreesde dat ik dit tempo echt niet ging kunnen volhouden gedurende 300m, maar het ging beter dan ik dacht, vaak was ik zelfs te snel aan 't lopen en begon ik tegen 4min/km waarna ik moest afremmen en zo gemiddeld op 4:20min/km uitkwam. Nog wat zoeken dus naar dit tempo, het is dan ook helemaal nieuw voor mij. Benieuwd of ik binnen 2.5 week dit tempo gedurende 5km ga kunnen volhouden! Ik denk het eerlijk gezegd niet hoor! Maar in een wedstrijd kan je altijd meer... dus... Spannend :-)

En dan de 3de sport: zwemmen... Met deze warmte klinkt een verfrissende duik wel aantrekkelijk. Bovendien wil ik deze zomer toch echt eens een sprint triathlonneke doen. DUS ben ik mij deze ochtend gaan inschrijven voor 5 privélessen crawl in het zwembad van Mechelen. Start: maandag a.s. om 8u 's morgens. Ook spannend :-)

15:34 Gepost door Jessica Berden in Algemeen | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook |

02-06-10

Zzzzzz

Slaap. Een noodzakelijk kwaad. Je slaaphygïëne is naar 't schijnt erg belangrijk. Genoeg slapen, regelmatig slapen, ... Vroeger lag ik elke avond al om half tien te knorren in de zetel. Ik stond elke dag om 6u op zodat ik om 7u kon beginnen te werken en vroeg naar huis kon. Ik was dat zo gewoon, had nooit moeite om op te staan, maar het resultaat was dus wel dat ik geen enkele film kon uitkijken 's avonds :-)

Sinds ik pas om 10u begin te werken en ben gaan samenwonen met liefje, is mijn ritme helemaal veranderd. Liefje staat nog steeds om 6u op, en in het begin stond ik mee op, zodat ik 's morgens nog allerlei dingen kon doen voor ik begon te werken. Ik kwam echter veel later thuis dan ik gewend was, rond 19u. Tegen dat je dan gegeten en opgeruimd hebt, is het al héél gauw 22u en vond ik het zonde dat ik liefje precies nog niet eens écht gezien had. Ik vocht dus 's avonds tegen de slaap, zodat ik nog wat langer wakker kon biljven. Met als gevolg, dat ik 's morgens niet uit mijn bed geraakte. Het feit dat het niet moest maakte het nog moeilijker.

Sinds een tijdje heb ik het dus opgegeven van mee op te staan; 's avonds nog iets aan mijn avond hebben is mij meer waard. En ik kan nu ook echt enorm genieten van lang te slapen. Tot 8u 's morgens of later, wat een luxe! Zelfs als we er dan toch eens om 22u inliggen. Wat betekent dat ik soms 10u slaap haal. *verbijsterde blik*

En nog, blijf ik enorm enorm moe.

Aan mijn ijzerprobleem ligt het niet (pas nog laten controleren). Extreem veel sporten doe ik ook niet. Voorjaarsmoeheid dan?  

Volgens dit artikel moet ik voldoende bewegen (check), vitamines nemen (check), verse producten eten ipv geraffineerde (check), producten zoals rood vlees en schelpdieren mijden (ben sinds een maandje weer full time vegetariër, dus check! De moeheid heerste daarvoor al, dus geen vooroordelen over vegetarisme aub ;-))), maar het artikel raadt aan vooral ... genoeg te slapen...

decoration
Maar één nadeel van meer te slapen: minder tijd om te sporten!

 

EDIT @Kaat: m'n moeheid dateert eigenlijk al van waaay daarvóór, I'm talking January/February-ish...

13:18 Gepost door Jessica Berden in Algemeen | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |