19-07-10

Mijn eerste duatlon!

Ik stond zonder AL te veel ambities aan de start van de duatlon; en wel omwille van 3 redenen:

1) Sinds Geel had ik nog maar 2 keer een half uurtje gelopen, meer gefietst en vooral heel veel gezwommen, soms zelfs een keer of 4 per week. Maar lopen had ik dus eigenlijk niet meer gedaan; foei :-)

2) Ik had geen idee hoe snel ik kon fietsen in een wedstrijd. Ik wist dat het parcours vlak was, maar dat er veel wind was. Bovendien heb ik ook nog niet massaal veel op mijn fiets gezeten, dus het was echt gokken hoeveel ik zou kunnen en of ik niet zou verzuren.

3) Het was HEET en jullie weten allemaal hoe goed ik tegen de warmte kan hé... NIET dus :-)

Liefst van al had ik wel binnen de 2u gefinished, maar of dat haalbaar was, dat wist ik eigenlijk totaal niet. We stonden met een 100tal mensen aan de start, en ik stond tussen slechts 5 andere dames. Eentje fietste nooit, maar liep normaal alleen maar. Eentje was net terug uit bevallingsverlof. Van de rest wist ik het niet maar die zagen er echt wel heel afgetraind uit. Ik dacht dus dat het wel zou meevallen, van die met haar bevallingsverlof zou ik het toch moeten halen?

Ja vergeet het! Het startschot werd gegeven en iedereen stoof er vandoor tegen een tempo... Da wil je niet weten! Van in het begin was ik bij de laatsten, samen met Herman, de oudste deelnemer (70 ofzo???) en nog een dame van de cduatlon1.JPGategorie D40. Hoewel ik me hierdoor normaal niet laat beïnvloeden; voelde ik me toch al direct een echte slak, hoewel we in het begin even tegen 4:30 liepen. Het tempo zakte daarna naar een iets realistischer niveau van rond de 5:10 en wat later zakte het nog meer; waardoor de eerste 6km afgelegd werden in 30:31 (een tempo van 5:05min/km).

 

 

 

duatlon6.JPGIn de wisselzone haastte ik me om mijn loopschoenen te wisselen voor mijn fietsschoenen, wat precies maar niet rap genoeg kon gaan. Mijn Garmin stopte met tellen in de wisselzone omdat ik stilstond en er lagen geen matten bij het verlaten, dus ik weet niet precies hoeveel tijd ik er heb verloren.

 

 

 

 

 

Vlug haastte ik me dan met mijn fietsje buiten de wisselzone om dan te proberen zo rap mogelijk in te klikken om duatlon2.JPGte vertrekken

 

 

 

 

Ik begon iets voor Herman te fietsen, maar hij haalde me in en spoorde me aan ongeveer in zijn buurt te blijven. Stayeren was verboden bij iemand van het andere geslacht, maar ik probeerde de afstand tussen ons toch niet te groot te laten worden. Hij ging een tempo van 30km/u fietsen en ik ging proberen dit ook te doen. Lukte het niet, zou ik dan wel mijn conclusies trekken, maar ik ging het toch maar proberen.

 

duatlon4.JPG

 

Dankzij het fietsen kon mijn ademhaling een beetje terug op gang komen; en maar goed ook; want ik was al serieus in het rood gegaan tijdens het lopen. Ook handig dat je op je fiets makkelijker drinken kan meenemen zonder dat het in de weg hing. Achteraf gezien had ik misschien voor tijdens het lopen ook een drankbelt kunnen gebruiken, want hoewel er om de 1,5km bekertjes water waren; had ik tijdens het lopen wel dorst gehad.

 

duatlon8.JPGIn de haast in de wisselzone had ik vergeten de Garmin van loopmodus om te zetten naar fietsmodus, dus zag ik mijn snelheid in min/km in plaats van in km/u. Ik zag echter telkens ik keek iets rond de 2min/km wat overeenkomt met 30km/u dus ik had het gevoel dat het wel goed zat.

De laatste ronde ging het iets trager, ik begon krampen te krijgen in mijn benen en wist dat ik ze nog een beetje moest sparen, er moest namelijk nadien nog 3km gelopen worden!

Volgens de officiële uitslag heb ik over de wisselzone+fietsen 1:04:06 gedaan, volgens mijn Garmin fietste ik tegen 28,8km/u gemiddeld.

 

 

duatlon10.JPG

Bij mijn laatste wissel kreeg ik mijn schoenen amper gewisseld, ik was zoooo hard aan het trillen! Van de inspanning, maar ook van de honger, op mijn fiets had ik al gevoeld dat ik echt razende honger had :-)

Toen ik eindelijk mijn veters had kunnen strikken, dacht ik er gelukkig aan een bidon van mijn fiets mee te

grissen, zodat ik voor deze laatste kilometers toch nog drinken had, want ik was echt compleet uitgedroogd.

duatlon11.JPG

 

Wat was het raar om terug te lopen!!! Mijn benen leken wel elastisch; ik had er helemaal geen gevoel meer in; had het idee dat ik erdoor ging zakken. Ook leek het alsof ik super traag liep, ik was immers de snelheid van het fietsen gewend, maar toen zag ik op de Garmin een tempo van bijna 4min/km staan. WOOPS véééél te snel! Easy now! duatlon12.JPGMijn hartslag volgde al gauw op dit veel te snelle tempo en ik was meteen weer compleet buiten adem.

Het laatste stuk was er echt te veel aan. Normaal heb ik in mijn laatste kilometer nog wel genoeg in mijn benen over om nog een serieuze sprint te trekken; maar nu was ik echt LEEG en de laatste km ging zelfs maar tegen 5:39min/km! Zo moe was ik... Er zat helemaal niks meer in!

 

 

 

 

duatlon13.JPGEN TOEN!!! Was daar opeens toch eindelijk de finish in zicht! Ik deed een poging om ongeveer te versnellen; wat niet echt veel effect meer had, maar ik wou er ook gewoon zo snel mogelijk vanaf zijn ;-) Ik had het echt gehad!!!

De officiële tijd van het laatste stukje lopen incl. de wisselzone is 17min, waarvan ik er volgens de Garmin 16:24 nodig had om de 3km te lopen, dus een gemiddeld tempo van 5:28. Zoals gezegd: de kaars was duidelijk uit :-)

 

 

 

 

Met een euforisch gevoel liep ik over de finish. Ik ben nog niet vaak zooo diep geweest op een wedstrijd. Voor loopwedstrijden ken ik mijn lichaam ongeveer wel, weet ik wat ik ongeveer kan en ben ik in de praktijk altijd wel iets sneller dan ik had durven hopen. Ook deze keer was ik een stuk sneller dan mijn doel (onder de 2u), met een totale tijd van 1:51:38. Het gevoel zat op het einde alleen wel véél slechter dan in andere wedstrijden, meestal zit ik naar het einde toe toch nog een stuk frisser.

Ik ben in ieder geval ontzettend tevreden van deze eerste duatlon en ik denk echt wel dat er nog duatlons (en triatlons) gaan volgen. De afwisseling vind ik zalig, en ik heb ontdekt dat ik blijkbaar meer aanleg heb om snel te fietsen dan snel te lopen; want zelfs zonder veel training bijna 30km/u fietsen gedurende 1u; daar ben ik toch wel van verschoten!

 

Bedankt supporters, fotografen ;-) en een dikke proficiat aan Herman, Odile en Jeroen voor hun prestatie! Ook een dikke proficiat aan Eva; wiens band helaas ontploft is tijdens het fietsen, met een ongelukkige val tot gevolg. Extra jammer omdat ze echt heel goed bezig was :-( Better luck next time sweety!!!

18:52 Gepost door Jessica Berden | Permalink | Commentaren (8) |  Facebook |

Commentaren

Knap verslagje, 30km/u fietsen is inderdaad ZOT!!! ;), knap gedaan ze

Gepost door: wendy | 19-07-10

Reageren op dit commentaar

Knap gedaan Jess, een mooie tijd

Gepost door: wim | 20-07-10

Reageren op dit commentaar

Proficiat Jessica, weerom een knappe prestatie neergezet

Gepost door: RonKIng | 20-07-10

Reageren op dit commentaar

heel straffe prestatie Jess!! Proficiat!!
Amai, tegen 30 km/u gedurende een uur fietsen, da's echt wel knap!! En daarna toch ook terug aan een stevig tempo gelopen!
Duathlon zou ik ooit ook wel eens willen doen, maar denk dat ik het dan eerst wel bij die just for fun kortere toestanden ga houden :-)

Gepost door: Ruthje | 21-07-10

Reageren op dit commentaar

Je kan inderdaad hard fietsen. Volgende keer zoeken we een duatlon waar mannen en vrouwen wel mogen stayeren. Als we met twee samen kunnen fietsen moet een gemiddelde van 32km/u er zeker inzitten :-)

Gepost door: Herman | 21-07-10

Reageren op dit commentaar

Wouuw knap gedaan meid! Dat beloofd voor de toekomst. Ik denk dat die afwisseling heel leuk is, maar ik weet niet waar ik de tijd zou halen om te lopen, fietsen en zwemmen! nog veel succes met je volgende plannen!

Gepost door: Carmen | 22-07-10

Reageren op dit commentaar

Je bent een straffe madamme.
Knappe prestatie! Mooi verslag.

Gepost door: Geert | 22-07-10

Reageren op dit commentaar

Gefeliciteerd en diep gegaan en het gehaald, petje af!.
Groet Rinus.

Gepost door: rinus | 24-07-10

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.