09-08-10

Mijn eerste triatlon!

Kort na mijn vorige postje over mijn allereerste duatlon; volgt nu het verslagje van mijn eerste triatlon. Deze was in totaliteit wel een stuk korter dan de duatlon: 200m zwemmen, 8km fietsen en 1,5km lopen. Piece of cake?

Eerste onderdeel: ZWEMMEN!

2 maanden geleden deed ik mijn eerste slagen crawl. Zonder enige ervaring hierin, was het heel erg zoeken hoe ik dit in godsnaam moest aanpakken; maar al redelijk vlug kreeg ik het onder de knie. Mijn grootste probleem bleef de ademhaling. In het begin kon ik nauwelijks 1 baantje. Toen de kaap van 1 baantje gehaald werd; volgde ook rap de mogelijkheid om er 2 na elkaar te doen. Maar daar bleef het bij; want ik merkte dat ik aan het einde van het tweede baantje toch altijd buiten adem was en dat ik dan erg slordig begon te worden in mijn techniek; waardoor het nog méér misliep. De dag vóór de triatlon (zaterdag) trok ik nog eens met schatje en Odile (die ook allebei helemaal gebeten zijn door het zwemvirus :-)) naar het zwembad en opeens had ik het ritme te pakken. Eerst 3 baantjes na elkaar, toen 4, 6, 8 en zelfs 10. Eureka! Ik zag het dus wel goedkomen, die 200m zwemmen in het kanaal.

Haha, wat grappig en hoe naïef :-) met goeie moed begon ik nochtans crawl te zwemmen toen het startschot ging  - dat ik niet hoorde, maar die kleine mannekes die allemaal meededen aan de just4fun stoven vooruit, dus ik volgde maar. Maar ... het ging niet... Ik zag geen steek en door het koude water, leek het alsof mijn ademhaling niet lukte; ik ademde maar heel oppervlakkig. Dan maar "even" overschakelen op schoolslag, om daarna nog eens poging crawl te ondernemen. Nope, no can do, dan toch maar gewoon schoolslag.

Ik kwam nog redelijk vlug uit het water en haastte me naar mijn fiets in de wisselzone. Niet evident; op blote voeten op zo'n korrelige ondergrond lopen. Pijnlijk! Badmuts en zwembril uit, voeten halfsegat afgedroogd, sokken en fietsschoenen aan, helmke op, zonnebril op, rekker met nummer aan en met de fiets aan de hand lopen tot ik de wisselzone uit was. En dan ...

Tweede onderdeel: FIETSEN!

Dit kan ik al beter, en ik merkte tijdens de duatlon dat ik dat eigenlijk best wel snel kan; zolang er niet te veel bochten in zitten; want daar ben ik echt niet goed in. Het eerste stuk was een makkie, rechtdoor tot aan het centrum. Toen volgden er niet alleen veel bochten, maar ook kasseitjes. En die waren nat, want intussen was het beginnen regenen. Ik ben dus bij elke bocht toch maar goed vertraagd, ik zat immers vastgeklikt, dus als ik tegen een hek vlieg zoals Eva, kan ik niet effe vlug mijn voet neerzetten ;-)

Maar het fietsen ging toch zonder ongelukken en na 8km stevig doorfietsen kon ik mijn fiets parkeren, helm en zonnebril af, loopschoenen aan; en weer vertrekken!

Derde onderdeel: LOPEN!

Dit zou het beste van allemaal moeten gaan; omdat ik het al het langste doe, maar als je net 8km alles gegeven hebt op een fiets; verschiet je ervan hoe zwaar je benen aanvoelen. Tijdens de duatlon was het nog veel erger; daar had ik immers bijna 30km gefietst en moest ik er nog 3 lopen; nu gelukkig maar 1,5. Maar toch voelde het alsof ik door stroop liep. Ik had mijn Garmin noch bij het fietsen, noch bij het lopen aan; dus kon ik ook totaal niet inschatten hoe snel ik liep. Het leek traag omdat de omgeving opeens een stuk trager voorbijkwam dan tijdens het fietsen, maar ik geloof niet dat ik héél traag was; want iedereen rondom mij riep dat ik toch zo snel was?

Voor ik het wist was ik al klaar met het lopen en het was me eigenlijk ook helemaal niet duidelijk waar de finish was en of ik wel al onder die finish mocht doorlopen, want ik was nog maar pas begonnen? Ik liep dus bijna de finish voorbij; om nog een rondje te maken; maar gelukkig liep iemand mij dat ik moest finishen :-) 1,5km is écht kort :-)

Niet veel later kwamen ook Kaat, Odile en Eva toe, die het ook alledrie super goed gedaan hebben!!!

Mijn eerste triatlonervaring was dus echt geweldig, ik vond het super leuk! De uitdaging is nu ook eens zo groot om binnenkort wél de volledige zwemafstand crawl te zwemmen.

Normaal ging ik meedoen in Wuustwezel, bij de Sterke Peren. Maar helaas is daar iets tussen gekomen. Ik ben al ingeschreven voor de 1/8ste in Mechelen op 19/09. Nu kriebelt het om ook mee te doen in Balen, waar het ook 1/8ste is, maar dan met een zwemafstand van 500m ipv 750m. Een goeie tussen-afstand, om toch nog eens te oefenen... Waarschijnlijk ga ik daar dus ook wel meedoen :-)

Veel heb ik niet meer gelopen moet ik toegeven. Sinds mijn eerste zwemles begin juni ging ik meer dan 20 keer zwemmen (op 2 maanden tijd; niet slecht!); maar slechts een keer of 3 (4?) lopen. Foei! Fietsen heb ik ook best veel gedaan, maar nu ook niet echt op heel regelmatige basis.

Regelmaat; dat is dus iets wat ik er dringend terug in moet krijgen.

Vanaf volgende week maandag begin ik echter in Schaarbeek te werken en waarschijnlijk ga ik mijn woon-werkverkeer dan per fiets afleggen; zo'n 23km enkel. Ik heb me ook voorgenomen om vanaf nu ook terug 3 keer per week te lopen; dus ik ga weten wat doen de komende maanden. FUN FUN FUN :-)

Ik denk ik ieder geval dat mijn echte "looptijdperk" voorbij is; en dat ik me volop in de triatlonwereld ga storten; want ik vind dat eigenlijk vééééél leuker! Ik weet dus ook niet of er nog wel marathons gaan volgen; maar ach; zo lang we ons maar amuseren, toch!?!?

12:19 Gepost door Jessica Berden | Permalink | Commentaren (7) |  Facebook |

Commentaren

Triatlon RULES BIG TIME!!!! :-) Ik vind dat zaaaaaaaaaalig!! Ook al zijn het de kleintjes :-)

Good busy!!!

Gepost door: Eva | 09-08-10

Reageren op dit commentaar

Bij dit verslag spat tenminste het plezier vanaf. Triatlete!!!

Gepost door: Tiny | 09-08-10

Reageren op dit commentaar

Jij houdt wel van extremen, hé? Eerst vind je je loopmojo niet terug, dan loop je 2 marathons achter elkaar, dan verlies je jezelf in het zwemmen, maar hoe dan ook....je hebt er veel plezier in, en dat is wat telt!

Gepost door: Sandy | 09-08-10

Reageren op dit commentaar

Goed gedaan hoor, ik denk dat ik gewoon verzuip als ik in zo'n koud water moet zwemmen, ik vind het al koud in het kinderbadje ;).

Gepost door: wendy | 09-08-10

Reageren op dit commentaar

A new tria-star is born!!! Op naar de langere afstanden zeker!? :-)

Gepost door: Bart | 10-08-10

Reageren op dit commentaar

3 x in de week lopen is nog niet slecht he !! En ik ben het volledig met je eens , dat je moet doen wat je graag doet !! Laat maar iets van je horen !!
En geen marathon meer ......geloof ik niks van !! Wacht maar tot het wat kouder is en het zwemmen en fietsen minder goed gaat ....:-)
Eens gebeten altijd gebeten ........of ben jij die uitzondering ???? :-)

veeel succes he !!

Gepost door: coach mario | 10-08-10

Reageren op dit commentaar

woohoo!!! dikke proficiat met je eerste triatlon Jess! En leuk dat het naar meer smaakt! Gewoon doen dan hé!
De 19e in Mechelen dus! En da's hier achter de hoek, maar dan niet meer, want de 17e verhuizen we! Hopelijk vind ik toch effe een momentje tussen het dozen uitpakken door, om te komen supporteren!

Gepost door: Ruthje | 10-08-10

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.