15-08-10

Eindelijk echt zwemmen

Tot hiertoe was "gaan zwemmen" vooral: proberen die crawl onder de knie te krijgen en vaak waren er een heleboel mislukte baantjes nodig, om af en toe eens een baantje het gevoel te hebben dat het gelukt was.

Vorige week zaterdag had ik voor het eerst 6, 8 en zelfs 10 baantjes na elkaar weten te zwemmen, en nadat ik ook maandag en donderdag goed had gezwommen had ik me al voorgenomen eens wat structuur aan te brengen in mijn zwemtrainingen. Toevallig had Bert hetzelfde idee en had hij een piramidetraining uitgedracht: 2 baantjes "inzwemmen" op 't gemakske en daarna 2, 4, 6, 8, 10, 8, 6, 4, 2 baantjes gewoon zwemmen (met telkens even rusten ertussen) om dan nog eens 2 baantjes "uit te zwemmen".

Normaal gingen we vrijdagavond zwemmen, maar door een file op de E40 hadden we niet genoeg tijd meer om naar het zwembad te gaan. Dus de training zou niet doorgegaan zijn; maar toen stak moeder natuur een stokje voor onze Efteling plannen door voor veel regen te zorgen, waardoor we vandaag alsnog konden gaan zwemmen.

Het.Ging.Super! We hadden allebei van in het begin een prima ritme te pakken en nadat we de piramide succesvol hadden opgebouwd en weer afgebouwd, hadden we allebei het gevoel dat méér er nog wel inzat. Dus zwommen we nog eens 12 baantjes. En toen daagde ik hem uit om 14 baantjes te zwemmen; maar onderweg geraakte ik de tel kwijt en deed ik er voor de zekerheid nog eens 2 baantjes bij. Bert, die vlak achter me vertrokken was; deed maar mee, maar zei nadien dat we er inderdaad 2 te veel gedaan hadden, 16 dus (ofte: 400m). Nadien nog een paar baantjes loszwemmen, waarmee we alles bij elkaar meer dan 2km gezwommen hebben, whohooow!

De zwemleraar stond vanop de kant toe te kijken, en beiden kregen we complimenten dat we het heel goed deden, zeker gezien het feit we nog maar 2 maanden bezig zijn. Joepie :-)

Bovendien schreef hij nog 3 trainingen voor ons op een papiertje die we de komende weken kunnen doen, gesteld dat we 3 keer per week gaan zwemmen dus :-)

Ook super leuk: nu zijn mijn armen super moe, wat ik tot hiertoe nooit echt had na een zwemtraining. Eindelijk gebruik ik mijn bovenlichaam dus ook eens, wat bij fietsen en lopen niet bepaald het geval is.

FUN!!!

Ik ben dus wel héééél benieuwd of ik in Balen 500m crawl in open water zal kunnen ;-)

16:30 Gepost door Jessica Berden | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

13-08-10

Regelmaat

In mijn vorige post schreef ik over het gebrek aan regelmaat tijdens de afgelopen weken (*kuch* maanden) in mijn training. To blame: het warme weer, andere dingen te doen, liever thuis bij mijn 2 mannen zijn... But in the end, zijn het allemaal excuses en heeft er maar één iemand last van als mijn conditie achteruit gaat: MOI!

In een poging terug regelmaat in mijn trainingen te krijgen, ga ik niet alleen vaker sporten, maar dus ook vaker bloggen. Kwestie van voor mezelf ook te zien wat ik daadwerkelijk (niet) gedaan heb. En als jullie dan allemaal telkens zeggen hoe goed ik wel bezig ben, gaat dat weer helemaal in de sjakosj komen, deal? ;-) hihi

Seriously, mijn training van deze week ziet er als volgt uit:

Maandag: 's morgens half uur zwemles en nog een 45tal minuten zwemmen en ploeteren (+ dagje sauna, dus nog meer zweten)

Dinsdag: 's morgens 10km gelopen in net iets meer dan een uur

Donderdag: 's morgens: 1u gezwommen (in totaal een 30 tal baantjes waarvan de laatste 10 meteen achter elkaar). 's Avonds met Odile een brick-training: 16km gefietst en meteen daarna 5km gelopen

Vrijdag: 's morgens: Garminloos gelopen: ongeveer 5km aan een tempo dat lekker pittig aanvoelde. 's Avonds: zwemmen: ga proberen 2 keer 10 baantjes na elkaar te doen; en dan nog wat losse baantjes ervoor en erna.

 

Dit weekend wordt er niet gesport: zaterdag gaan we werken op Rimpelrock: van 7u 's morgens tot 23u 's avond aan één stuk. Zondag gaan we met mijn familie de Efteling onveilig maken.

Al bij al tevreden over mijn trainingen, mocht iets meer fietsen bij zitten, maar dat komt ook wel door het drukke weekend.

Op naar de volgende week!

 

12:05 Gepost door Jessica Berden | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook |

09-08-10

Mijn eerste triatlon!

Kort na mijn vorige postje over mijn allereerste duatlon; volgt nu het verslagje van mijn eerste triatlon. Deze was in totaliteit wel een stuk korter dan de duatlon: 200m zwemmen, 8km fietsen en 1,5km lopen. Piece of cake?

Eerste onderdeel: ZWEMMEN!

2 maanden geleden deed ik mijn eerste slagen crawl. Zonder enige ervaring hierin, was het heel erg zoeken hoe ik dit in godsnaam moest aanpakken; maar al redelijk vlug kreeg ik het onder de knie. Mijn grootste probleem bleef de ademhaling. In het begin kon ik nauwelijks 1 baantje. Toen de kaap van 1 baantje gehaald werd; volgde ook rap de mogelijkheid om er 2 na elkaar te doen. Maar daar bleef het bij; want ik merkte dat ik aan het einde van het tweede baantje toch altijd buiten adem was en dat ik dan erg slordig begon te worden in mijn techniek; waardoor het nog méér misliep. De dag vóór de triatlon (zaterdag) trok ik nog eens met schatje en Odile (die ook allebei helemaal gebeten zijn door het zwemvirus :-)) naar het zwembad en opeens had ik het ritme te pakken. Eerst 3 baantjes na elkaar, toen 4, 6, 8 en zelfs 10. Eureka! Ik zag het dus wel goedkomen, die 200m zwemmen in het kanaal.

Haha, wat grappig en hoe naïef :-) met goeie moed begon ik nochtans crawl te zwemmen toen het startschot ging  - dat ik niet hoorde, maar die kleine mannekes die allemaal meededen aan de just4fun stoven vooruit, dus ik volgde maar. Maar ... het ging niet... Ik zag geen steek en door het koude water, leek het alsof mijn ademhaling niet lukte; ik ademde maar heel oppervlakkig. Dan maar "even" overschakelen op schoolslag, om daarna nog eens poging crawl te ondernemen. Nope, no can do, dan toch maar gewoon schoolslag.

Ik kwam nog redelijk vlug uit het water en haastte me naar mijn fiets in de wisselzone. Niet evident; op blote voeten op zo'n korrelige ondergrond lopen. Pijnlijk! Badmuts en zwembril uit, voeten halfsegat afgedroogd, sokken en fietsschoenen aan, helmke op, zonnebril op, rekker met nummer aan en met de fiets aan de hand lopen tot ik de wisselzone uit was. En dan ...

Tweede onderdeel: FIETSEN!

Dit kan ik al beter, en ik merkte tijdens de duatlon dat ik dat eigenlijk best wel snel kan; zolang er niet te veel bochten in zitten; want daar ben ik echt niet goed in. Het eerste stuk was een makkie, rechtdoor tot aan het centrum. Toen volgden er niet alleen veel bochten, maar ook kasseitjes. En die waren nat, want intussen was het beginnen regenen. Ik ben dus bij elke bocht toch maar goed vertraagd, ik zat immers vastgeklikt, dus als ik tegen een hek vlieg zoals Eva, kan ik niet effe vlug mijn voet neerzetten ;-)

Maar het fietsen ging toch zonder ongelukken en na 8km stevig doorfietsen kon ik mijn fiets parkeren, helm en zonnebril af, loopschoenen aan; en weer vertrekken!

Derde onderdeel: LOPEN!

Dit zou het beste van allemaal moeten gaan; omdat ik het al het langste doe, maar als je net 8km alles gegeven hebt op een fiets; verschiet je ervan hoe zwaar je benen aanvoelen. Tijdens de duatlon was het nog veel erger; daar had ik immers bijna 30km gefietst en moest ik er nog 3 lopen; nu gelukkig maar 1,5. Maar toch voelde het alsof ik door stroop liep. Ik had mijn Garmin noch bij het fietsen, noch bij het lopen aan; dus kon ik ook totaal niet inschatten hoe snel ik liep. Het leek traag omdat de omgeving opeens een stuk trager voorbijkwam dan tijdens het fietsen, maar ik geloof niet dat ik héél traag was; want iedereen rondom mij riep dat ik toch zo snel was?

Voor ik het wist was ik al klaar met het lopen en het was me eigenlijk ook helemaal niet duidelijk waar de finish was en of ik wel al onder die finish mocht doorlopen, want ik was nog maar pas begonnen? Ik liep dus bijna de finish voorbij; om nog een rondje te maken; maar gelukkig liep iemand mij dat ik moest finishen :-) 1,5km is écht kort :-)

Niet veel later kwamen ook Kaat, Odile en Eva toe, die het ook alledrie super goed gedaan hebben!!!

Mijn eerste triatlonervaring was dus echt geweldig, ik vond het super leuk! De uitdaging is nu ook eens zo groot om binnenkort wél de volledige zwemafstand crawl te zwemmen.

Normaal ging ik meedoen in Wuustwezel, bij de Sterke Peren. Maar helaas is daar iets tussen gekomen. Ik ben al ingeschreven voor de 1/8ste in Mechelen op 19/09. Nu kriebelt het om ook mee te doen in Balen, waar het ook 1/8ste is, maar dan met een zwemafstand van 500m ipv 750m. Een goeie tussen-afstand, om toch nog eens te oefenen... Waarschijnlijk ga ik daar dus ook wel meedoen :-)

Veel heb ik niet meer gelopen moet ik toegeven. Sinds mijn eerste zwemles begin juni ging ik meer dan 20 keer zwemmen (op 2 maanden tijd; niet slecht!); maar slechts een keer of 3 (4?) lopen. Foei! Fietsen heb ik ook best veel gedaan, maar nu ook niet echt op heel regelmatige basis.

Regelmaat; dat is dus iets wat ik er dringend terug in moet krijgen.

Vanaf volgende week maandag begin ik echter in Schaarbeek te werken en waarschijnlijk ga ik mijn woon-werkverkeer dan per fiets afleggen; zo'n 23km enkel. Ik heb me ook voorgenomen om vanaf nu ook terug 3 keer per week te lopen; dus ik ga weten wat doen de komende maanden. FUN FUN FUN :-)

Ik denk ik ieder geval dat mijn echte "looptijdperk" voorbij is; en dat ik me volop in de triatlonwereld ga storten; want ik vind dat eigenlijk vééééél leuker! Ik weet dus ook niet of er nog wel marathons gaan volgen; maar ach; zo lang we ons maar amuseren, toch!?!?

12:19 Gepost door Jessica Berden | Permalink | Commentaren (7) |  Facebook |